Ekipa je konkurenčna in bo dobro pripravljena

2017-07-17
Je v petkovem popoldnevu, ko se je tudi za naša dekleta pričelo obdobje, v katerem bo prelitega precej znoja, povedala Nuša Ladinek.

Nuša Ladinek in Lucija Hameršak sta moštvo zbrali na igrišču v Bratoncih, igralke pa v petih tednih priprav čaka garanje za skupni cilj, da po sezoni premora naslov državnih prvakinj vrnemo v Pomurje.

Ne glede na pomladitev moštva cilji ostajajo nespremenjeni, kar je bilo potrjeno tudi na sobotni klubski skupščini. Razlogov za optimizem je precej, med njimi so tudi lovorike, ki so jih v minuli sezoni v klubske vitrine dodale selekcije U13, U15 in U17. Gre namreč za aktualne državne prvakinje. Čeprav se vsi zavedamo, da je prostora za napredek vselej veliko, so trud in dobro delo naših nogometnih upov na sobotni skupščini pohvalili tudi trenerji mlajših selekcij, Lucija Hameršak, Nina Marič, Vanja Kozic, Nuša Ladinek, Primož Rakovec in Robert Berendijaš ter Jožek Špilak, koordinator in vodja nogometne šole ter trener vratark.

Nuša Ladinek je bila v preteklih mesecih v dvojni vlogi, saj je poleg kadetske selekcije večji del sezone vodila tudi člansko ekipo, ki so jo sekunde ločile do že sedmega naslova državnih prvakinj. Bližnjo preteklost smo v teh dneh pustili za svojim hrbtom ter se zagnano in polni motiva podali v priprave na novo sezono. Cilji so jasni, s poštenim in trdim delom se želimo vrniti na vrh ligaške razpredelnice, kar nam je v pogovoru potrdila tudi Nuša.

Premora je konec, pričeli so se treningi. Kakšen je načrt pripravljalnega obdobja?
"Igralke so že pred uradnim pričetkom priprav prejele načrt sedmih treningov in tiste, ki so te treninge opravile, so že nabrale nekaj kilometrine. V naslednjih tednih bomo trenirali do desetkrat tedensko, čaka pa nas tudi nekaj prijateljskih tekem. Prvi del priprav bomo namenili osnovni fizični pripravi, zelo kmalu pa se bomo na treningih posvetili tudi uigravanju ekipe."

Kako hitro pa pride na vrsto uigravanje prenovljenega moštva?

"Že v uvodnem delu priprav bomo nekaj treningov opravili tudi z žogo. Na področju uigravanja ekipe in predstavitve določenih nalog na igralnih položajih imamo pred sabo precej dela. Nekatere novinke so v prejšnjih klubih igrale v drugih igralnih sistemih. Potrebno jim je najti tudi pravo igralno mesto, iz njih potegniti najboljše in jih vkomponirati v ekipo."

Ekipa bo v primerjavi z minulimi sezonami še nekoliko mlajša, nekaj nosilk igre ni več v klubu. Kaj pomladitev pomeni zate kot trenerko članskega moštva?
"Na treningih ne bo večje razlike. Je pa dobrodošlo, da lahko računaš tudi na nekaj izkušenih igralk, ki imajo za sabo že nekaj treningov, so navajene določenega sistema in so morda zamenjale tudi nekaj trenerjev. Na izkušene igralke sem vselej gledale kot na dodatno pomoč, znale so motivirati mlajše soigralke. Na tem področju me kot trenerko zdaj čaka nekaj več dela. Na igralke, ki so odšle, ne moremo več računati, še vedno pa imamo nekaj izkušenih igralk, ki so zrasle v našem klubu, zato se ne bojim, da ne bi prevzele vloge, ki so jo prej nosile zdaj že nekdanje članice kluba."

Je luknja, če jo tako imenujemo, priložnost za dekleta, ki so do sedaj čakala na večjo minutažo?

"Tako je. V ekipi se vselej vzpostavi določena hierarhija. Pomladitev po odhodu starejših igralk bo v ospredje potisnila nove »vodje«, tudi mlajše igralke bodo morale nase prevzemati odgovornost, ki so jo v preteklosti morda lažje prestavile na izkušenejše soigralke. Zagotovo pa bo s pomladitvijo ekipe več napredka vidnega tudi pri mladih igralkah. Pomladitev ekipe je določen šok, a tudi lepa priložnost, da ekipo oblikuješ po svojih željah in idejah glede izgleda igre ter funkcioniranja igre. Vsaka stvar je za nekaj dobra."

Pri delu na treningih veliko pomaga tudi mladostna zagnanost.
"Zagotovo pomaga, ob zagnanosti pa tudi želja po dokazovanju. Dekleta so tekmovalna, želijo se dokazati in tekmujejo med seboj. To je prava pot do napredka. Ko na treningih težiš k temu, da storiš korak naprej, tudi napreduješ. To je tudi cilj priprav."

Kakšen je pogled po uvodnem treningu?

"Prvi trening je bil namenjen testiranju. Zanimalo me je, kakšna je pripravljenost igralk. Testiranje je bilo opravljeno tudi zaradi igralk, saj jih še eno čaka čez pet tednov, ob koncu priprav. Tedaj bodo lahko videle, da so napredovale in jim je trening prinesel nekaj dobrega. Tudi to vpliva na samozavest. Pristop je dober, veseli me, da delamo, ko je potrebno delati, še vedno pa se znamo pošaliti. Opazno je, da se imamo lepo v medsebojni družbi in tudi to je eden od pomembnih dejavnikov. Precej lažje je prestajati napore, ki jih čakajo v prihodnjih tednih, če pridejo z veseljem na trening."

Ritem priprav se ne spreminja, podoben je sezonam, ko se je ekipa pripravljala na igranje kvalifikacij UEFA Lige prvakinj.

"Kot sem že dejala, načrtujem do deset treningov tedensko, po štirinajstih dneh priprav pa nas v vsakem tednu čaka tudi pripravljalna tekma. Ritem priprav bo naporen, a se bo spored treningov prilagajal tudi na podlagi utrujenosti. Če bo prihajalo do težav pri regeneraciji, bodo morda deležne odpustka glede kakšnega treninga. Načeloma pa ne vidim razlik glede pripravljalnega obdobja. V primerjavi s preteklimi sezonami smo z vadbo pričeli nekoliko kasneje, je pa res, da nas prve uradne preizkušnje čakajo nekoliko kasneje, zato je kasnejši pričetek priprav tudi logičen."

Je naslov državnih prvakinj tudi v sezoni 2017/18 osrednji cilj ekipe?

"Pred pričetkom priprav smo se veliko pogovarjali o odhodih in prihodih novink, potrudili smo se, da sestavimo konkurenčno ekipo. Vsi smo se strinjali, da ekipo sestavimo iz mladih in perspektivnih igralk, saj se nam je ponudila priložnost, da ekipo prevetrimo in osvežimo. Nekaterim tujim igralkam smo se bili prisiljeni zahvaliti za sodelovanje, prišlo je še do nekaterih odhodov, kljub temu pa je cilj naslov državnih prvakinj. Če si ne bi zastavili tega cilja, bi se bilo težko motivirati in priti na trening. Ekipa je konkurenčna in bo dobro pripravljena. Če bomo v času, ki je pred nami, moštvo dobro fizično pripravili in ga uigrali, v Sloveniji ni ekipe, ki z nami ne bi imela težav. Nepremagljivih ni, v novi sezoni pa pričakujem izenačeno prvenstvo."

Glede na prestopno dogajanje lahko pričakujemo izenačen troboj za vrh lestvice. Bo našemu moštvu lažje tudi zaradi dejstva, da ne brani naslova in ga napada iz ozadja?
"Res je, po dolgem času smo v položaju, ko ne branimo naslova. Tudi pritisk je verjetno nekoliko manjši. V prejšnjih sezonah je bilo nad nami breme, da moramo obraniti naslov. Sedaj smo v položaju, ko si ga želimo priboriti nazaj. Seveda si v prihajajoči sezoni želimo osvojiti naslov državnih prvakinj, pot do tega pa bomo skušali iskati preko dobrega treninga, pravega pristopa, maksimalnega vložka vsake posameznice na vsaki tekmi ter posledično tudi sproščenosti na igrišču, ki je lahko v določenih trenutkih tudi odločilen faktor izenačenih dvobojev."

Avtor: PeD

Kontakt
ŽNK Pomurje Beltinci
Ravenska cesta 8/a
9231 Beltinci

Štefan Kozic
Tel.: 031 677 144
E-mail: stefan.kozic@znkpomurje.com
Socialna omrežja
Generalni sponzorji