V prihajajoče izzive z novim vodstvom

2017-11-26
Včeraj smo ostali brez načrtovanega dvoboja z Ankaranom, iz tabora katerih so v petek zvečer sporočili, da jih zaradi nezadostnega števila igralk ne bo v Prekmurje, smo pa v sobotnem popoldnevu uspešno izpeljali klubsko skupščino.

Ženski nogometni klub Pomurje je v Rankovcih, v prostorih gostilne Majcan, izvolilo novo vodstvo, na čelu katerega bo v prihodnjem obdobju Branko Gros. Novi predsednik je nasledil Stanka Ivanušiča, ki je z Janezom Smolkovičem, direktorjem Teleinga, ob GMT-ju enega od dveh generalnih pokroviteljev, zasedel položaj podpredsednika kluba. Branka Grosa spremljevalcem nogometa ni potrebno podrobneje predstavljati, saj gre za dolgoletnega nogometnega delavca, zdaj že bivši predsednik MNZ Lendava pa odlično pozna položaj ženskega nogometa. Kot predsednik Komisije za ženski nogomet pri NZS je igralkam ŽNK TELEING GMT Beltincev v minulih letih podelil nemalo lovorik in medalj, včeraj pa je bil soglasno potrjen za novega predsednika šestkratnih članskih državnih prvakinj.

Ni skrivnost, da sta imela Branko Gros in Štefan Kozic, ki ostaja tesno vpet v delovanje kluba, v preteklosti pogosto različno mnenje o perečih temah ženskega nogometa. Dolgoletna nogometna delavca sta pred tedni našla skupen jezik in bosta v bodoče s skupnimi močmi pomagala Ženskemu nogometnemu klubu Pomurje. Kot je po izvolitvi dejal novi predsednik Gros, je pred klubom kljub vsem oteževalnim okoliščinam, ki zavirajo razvoj ženskega nogometa, svetla prihodnost. Po besedah Grosa je osnovna naloga kluba vzgoja igralk od najmlajših kategorij do članske ekipe. Vsem selekcijam je potrebno zagotoviti ustrezne infrastrukturne pogoje in strokovno usposobljene trenerje za nemoten potek trenažnega procesa.

»Osnovni cilj je skrb in vzgoja igralk z uvajanjem v nogomet, nikakor pa ne rezultati, ki bodo pri taki viziji prišli sami od sebe kot posledica pravilne vzgoje, učenja in strokovnega dela,« je zapisal in dejal Gros, ki je poudaril, da je potrebno s pomočjo lokalne skupnosti, MNZ Murska Sobota, Nogometne zveze Slovenije in ustreznih ministrstev priti do sredstev, s katerimi bo omogočeno sofinanciranje strokovnih sodelavcev-trenerjev.

Igralke prvega moštva so po besedah Grosa »dolžne nase prevzeti odgovornost za rezultate v tekmovanjih, v katerih nastopajo. Vsakoletni tekmovalni cilj kluba je dvojna krona, v prvi vrsti naslov državnih prvakinj in s tem nastop v kvalifikacijah za uvrstitev v UEFA Ligo prvakinj. S tem si klub iz nagrad UEFA zagotovi nujno potrebna sredstva za nemoteno delovanje obsežnega klubskega pogona. Dosegljiv cilj je tudi, da se ekipa v naslednjem obdobju vsaj enkrat uvrsti v osrednji del UEFA Lige prvakinj, kar bi pripomoglo tudi k dvigu rejtinga tako kluba kot slovenskega ženskega nogometa.«

V naslednjem mandatu je potrebno dekliškemu in ženskemu nogometu zagotoviti pomembnejšo vlogo v matični MNZ. Želimo si spremembe Pravil MNZ Murska Sobota, da bo ženski nogomet oziroma klub enakovredno s pravico glasovanja zastopan v Izvršnem odboru MNZ, s čimer bo imel več možnosti vplivati na politiko delovanja MNZ. ŽNK Pomurje upravičeno pričakuje, da ga bo MNZ več vključeval v program »nogometa za vse« in v klub usmerjal opremo in denarna sredstva, ki jih MNZ po veljavnih kriterijih vsako leto pridobi s strani NZS in so pridobljena na podlagi aktivnosti ženskih selekcij kluba. Želimo si več sodelovanja s koordinatorjem »nogometa za vse«, ki ga v celoti financira NZS, ter skupaj z njim dogovoriti aktivnosti, ki se bodo dogajala znotraj omenjenega programa, kar je tudi v interesu MNZ.

Izpostavljeno je bilo tudi sodelovanje z lokalno skupnostjo. V minulih mesecih sta klubu na pomoč priskočili Krajevna skupnost in Turistično društvo Bratonci, medtem ko sodelovanje z občino Beltinci, lokalnimi nogometni klubi in Športno zvezo Beltinci ni na želenem nivoju, zato si ga želimo urediti. »Stare zamere je potrebno pozabiti ter vzpostaviti korektne odnose. ŽNK Pomurje ne more delovati brez pomoči in sodelovanja lokalne skupnosti, ne na področju zagotavljanja infrastrukturnih pogojev, kot ne na področju financiranja kluba. Lokalna skupnost pa se mora zavedati, da ŽNK s svojimi rezultati občino Beltinci predstavlja in reklamira po Sloveniji in Evropi, kar s promocijskega in turističnega vidika ni zanemarljivo,« je poudaril novi predsednik žuto-plavih, ki se je zahvalil Občini Beltinci in županu Milanu Kermanu ter bratonski krajevni skupnosti za pomoč pri nesebičnem zagotavljanju infrastrukture z željo po nadaljnjem korektnem sodelovanju.

Pereča je tudi problematika financiranja kluba, ki bo tudi v prihodnjem obdobju temeljilo na sponzorstvu in donatorstvu ter članarini. Vsi v klubu upamo, da bodo dosedanji sponzorji in donatorji še naprej stali ob klubu, zavedamo pa se, da je potrebno poiskati nove vire. V okviru NZS potekajo aktivnosti za pridobitev sponzorja SŽNL, v bodoče pa se pričakuje tudi pomoč s strani lokalne skupnosti, predvsem pri zagotavljanju brezplačne uporabe igralnih površin ter stroškov uporabe potrebnih spremljajočih prostorov.

Dosedanji predsednik Stanko Ivanušič je ob tem predstavil še predlog, ki bi zajel financiranje s strani vseh pomurskih občin. Igralke Ženskega nogometnega kluba Pomurje namreč prihajajo iz številnih krajev širom Pomurja, trenutno pa zgolj v desetih občinskih skupnostih nimamo svojih predstavnic. Najbogatejše je zastopstvo občine Murska Sobota in Moravske Toplice, a tudi v tem primeru vsota ne bi predstavljala astronomske višine. Predlagani prispevek namreč znaša simboličnih 200 evrov »na glavo«, a bi glede na število igralk v klubskih selekcijah tudi na ta način lahko zbrali nezanemarljiv finančni prispevek.

»Veliko finančnih težav lahko rešimo z naslovom državnih prvakinj in uvrstitvijo v kvalifikacije za UEFA Ligo prvakinj. Če v tem primeru uspemo s pridobitvijo organizacije kvalifikacij, bomo ob pomoči članov kluba, lokalne skupnosti in staršev zagotovili znaten vir financiranja kluba, obenem pa ponovno ponesli ime lokalne skupnosti v svet. Torej je naslov prvaka nujen cilj!« je s predstavitvijo okvirnega programa dela v obdobju 2017-2021 zaključil Branko Gros, ki verjame, da bodo izvajanje programa podprli vsi člani kluba, starši, lokalne skupnosti, ter sponzorji in donatorji.

Obenem velja dodati, da je nekaj sprememb doživel tudi klubski status. Pravico glasovanja bodo imeli le še polnoletni člani kluba, upravni odbor pa bo na svoji prvi seji potrdil sekretarja ter športnega in tehničnega direktorja. Člani kluba so se na skupščini seznanili s finančnimi poročilom in poročili trenerjev ter odstopom dosedanjega koordinatorja mladinskega nogometa Jožeka Špilaka, ki se mu ob tej priložnosti zahvaljujemo za pomoč in sodelovanje s klubom.

Avtor: PeD

Kontakt
ŽNK Pomurje Beltinci
Ravenska cesta 8/a
9231 Beltinci

Štefan Kozic
Tel.: 031 677 144
E-mail: stefan.kozic@znkpomurje.com
Socialna omrežja
Generalni sponzorji