Nič ni nemogoče

2017-12-07
Tudi pred klubi ženskega državnega prvenstva je dolg tekmovalni premor, med katerim pa pri ŽNK TELEING GMT Beltincih ne bomo sedeli križem rok, saj misli že uhajajo proti novim izzivom. Članska ekipa si je jeseni priigrala ugodno izhodišče, čeprav je bila poleti močno spremenjena, predvsem pa pomlajena. 

Mlade nogometašice so breme prevzele na svoja pleča in kljub neizkušenosti (op.a. ekipa je v povprečju štela zgolj 18,3 leta) dokazala, da lahko s pravim pristopom in ustreznim vodenjem dosežejo veliko. Žuto-plave imajo po desetih krogih prvenstva na svojem računu 27 točk, toliko kot vodilne Radomlje oziroma tri več od Olimpije, kar napoveduje zanimiv troboj za vrh lestvice v nadaljevanju sezone.

Slika pred vstopom v leto 2018 je obetavna, ugotavlja tudi Nuša Ladinek, ki jesenskemu delu sezone namenila pozitivno oceno, a v istem dahu dodala, da imajo njene varovanke še precej prostora za napredek. Tudi tega smo se s strateginjo članske ekipe dotaknili v daljšem intervjuju, ki vam ga ponujamo v spodnjih vrsticah.

Kakšna je ocena jesenskega dela sezone?
"Ocena je pozitivna. Jesenski del sezone se je odvil tako, kot smo upali pred pričetkom prvenstva. Pričakovala sem nihanja v formi. Ni presenečenje, da smo nekaj tekem odigrali po sistemu toplo-hladno. Ekipa je zelo mlada, poleti je bila močno spremenjena in težko je bilo pričakovati, da bo ekipa po dvomesečnih poletnih pripravah tako uigrana, da bi bila igra perfektna na vsaki tekmi.

Minus je zagotovo preveč prejetih zadetkov. O tem smo se z igralkami že pogovorili in vse se strinjajo, da smo dovolili preveč poceni zadetkov. Ni problematično število zadetkov, temveč način, na katerega smo prejeli nekaj golov. Drugi minus je povezan z realizacijo, tako kot praktično vselej doslej. Igra nam je stekla na precej tekmah, a je delež izkoriščenih priložnosti veliko prenizek. Temu bomo v prihodnje na treningih namenili veliko poudarka.

Uspeli smo ohraniti stik z vrhom lestvice, kar je bil eden od ciljev pred začetkom sezone. Igralke smo povezali v celoto, ki na trenutke deluje zelo dobro. Moštvo zna prikazati lepo igro. Opazno je, da je ekipa sestavljena iz mladih in perspektivnih igralk. Prav s tem je povezana največja priložnost, saj je prostora za napredek še ogromno."

Derbija z Olimpijo in Radomljami sta bila vrhunca jesenskega dela sezone. Je bil obračun z Olimpijo dobra šola za dvoboj z Radomljami?
"Na dveh tekmah pred derbijem z Olimpijo smo imeli nekaj težav. Proti Mariboru in Fužinarju se na igrišču nismo uspeli sestaviti, nismo prikazali dobre predstave. A na koncu se je izkazalo, da je bilo to zgolj posledica nervoze pred derbijem, ki smo ga vsi nestrpno pričakovali. Tekma z Olimpijo je bila prva, ki je dejansko pokazala, kje se nahajamo.

Ljubljančanke so izkoristile priložnosti, ki so se jim ponudile, medtem ko jih mi nismo. Verjetno bi se tekma odvijala drugače, če bi nam uspelo zadeti iz ene od priložnosti ob koncu prvega polčasa. Kljub porazu lahko povem, da nas ekipa Olimpije ni nadigrala in da smo se v določenih trenutkih enakovredno kosali z njimi, kar je za mlado ekipo vsekakor motivacija za naprej. Ta poraz v psihološkem pomenu ni vplival niti negativno niti pozitivno. Nekaj smo se naučili in v naslednji derbi bomo skušali iti še bolj odločni kot jeseni."

Spopad z Radomljami je ponudil drugačno sliko, predstavo pa je pohvalil tudi selektor Rob. Se je kaj spremenilo v primerjavi s tekmo proti Olimpiji?
"Igralke so v obračun z Radomljami vstopile s prepričanjem, da ga ne morejo izgubiti. Bile so neobremenjene, že v slačilnici pa je bilo pred tekmo moč opaziti, da si želijo zmage. Bile so samozavestne in odločene, da odigrajo dobro partijo.

Kaj reči o predstavi? Zavedam se, da so igralke sposobne takšne igre in to skušam preko treningov iz njih izvleči na vsaki tekmi. V dvoboju z Radomljami so lahko videle, da se nogomet da igrati ekipno, srčno, borbeno in predvsem enostavno."

Jeseni smo dobili potrditev, da se bodo za vrh lestvice borila tri moštva. Je to tudi olajševalna okoliščina?
"Lahko bi rekli, da je letos nekoliko »lažje«. V primerjavi s prejšnjimi sezonami se za prvo mesto borijo trije klubi in jeseni smo videli, da lahko vsaka ekipa drugi odnese točke. Ni vse odvisno od enega nasprotnika, ekipi, ki se s Pomurjem borita za vrh lestvice, sta nevarni ena in drugi, zato ni nič več samoumevno, kot je bilo morda v prejšnjih sezonah. Bi pa dodala, da se lahko hitro zaplete tudi na tekmah z ostalimi nasprotniki, če nisi pravi. Potrebno je premagati tudi vse ostale tekmece. Vselej moramo biti osredotočeni.

Breme so prevzele igralke, ki so lahko še v lanski sezoni računale na pomoč izkušenejših igralk. Vzdušje v ekipi je odlično. Izkušenejše igralke pomagajo mlajšim, tako na treningih, kot tudi na tekmah. Moštvo odlično funkcionira. Opazno je, da se igralke dobro razumejo in so prijateljice tudi izven nogometnega igrišča."

Ekipi pa se je priključilo precej igralk, ki se prvič preizkušajo v članskem nogometu. So izkoristile priložnost?
"Že poleti, ko sem jih opazovala med treningi, sem videla, da so najmlajše igralke članskega moštva željne dokazovanja. Rade se učijo ter dobesedno požirajo informacije, ki jih dobijo od starejših soigralk ali mene. Zelo sem zadovoljna z njihovim pristopom na treningu, kar se potem na igrišču odraža tudi na tekmi. Izkoristile so priložnost, je pa prostora za napredek posameznic in ekipe kot celote še ogromno."

Oktobra je na klubski naslov prispelo kar petnajst reprezentančnih vabil. So številne reprezentantke priznanje za uspešno delo ali morda tudi ovira pri trenažnem procesu?
"Oboje. Zagotovo so številne reprezentantke priznanje in pohvala za uspešno delo kluba in igralke same. Reprezentančno vabilo je verjetno za vsako igralko tudi dodatna motivacija. Je pa potrebno priznati, da je to tudi breme. Ekipo poleti pripravljamo na prvenstvo, odigramo nekaj tekem, nato pa je člansko moštvo tri tedne brez tekme. Na tak način je težko ohranjati tekmovalni ritem in pravo formo.

Smo pa glede trenažnega procesa tako ali tako v težavnem položaju, saj se vse igralke zberejo ob koncu tedna. Veseli me, da so igralke aktivne in pridno trenirajo tudi takrat, ko niso doma. To ne ostane neopaženo. Tako skušamo izostanek taktične priprave nadoknaditi v poletnem in zimskem času ter na petkovih in sobotnih treningih. Drugače ne gre, s tem smo se sprijaznili, saj je to naša realnost in tega ne moremo spremeniti."

Zimski premor ne bo minil v znamenju poležavanja, načrt priprav je verjetno že pripravljen.
"Plan je oblikovan in pripravljen. Igralke decembra čaka t.i. aktivni počitek. Z moje strani so dobila navodila glede individualnih treningov, ob koncu tedna pa imamo dvakrat na razpolago dvorano, ki jo bomo izkoristili predvsem za rekreacijo in druženje. Januarja že pričenjamo z vadbo v dvorani, v začetku februarja pa se priprave nadaljujejo v polnem ritmu."

S kakšnimi cilji vstopate v nadaljevanje prvenstva?
"Že poleti sem dejala, da je težko priti motiviran na trening, če si ne postavimo rezultatskega cilja, še posebej na vrhuncu priprav. Seveda je cilj povezan z osvojitvijo prvenstva in pokalnega tekmovanja, se pa ne obremenjujem toliko z rezultatom, čeprav si vsi v klubu močno želimo prvega mesta. Raje razmišljam o napredku ekipe in če je pristop pravi, tudi rezultat ne bo izostal."

Na vrata članskega moštva trka tudi nekaj nosilk igre kadetske selekcije. Imajo te igralke v svojih vrstnicah, ki so že pomemben del prve ekipe, tudi nekakšno ogledalo?
"Igralke kot so Zala Meršnik, Neli Hofman, Ines Sok, Nika Čuček, ki so jeseni prvič okusile članski nogomet, so dokaz, da se lahko kljub mladosti priključijo prvi ekipi. Spomladi bo izbor še nekoliko širši. Mislim, da bomo v drugem delu prvenstva še močnejši, a sem mnenja, da moramo biti s priključevanjem mladih igralk članski ekipi previdni. Bo pa vsaka igralka, ki si bo s trdim delom to tudi zaslužila, dobila priložnost in mesto v ekipi."

Nika Čuček je po poškodbi kolena izgubljena za pomlad, ko pa se bosta ekipi pridružili Larissa Šoronda in Kaja Korošec. Si želiš še kakšno okrepitev?
"Nika se je, na žalost, huje poškodovala in to sezono na njo ne moremo več računati. Izkoristila bi priložnost in ji zaželela uspešno okrevanje. Bomo pa spomladi močnejši za Larisso Šorondo in Kajo Korošec, ki zaradi spleta okoliščin članskega debija v dresu Pomurja ni doživela v načrtovani tekmi z Ankaranom. Verjamem, da po reprezentančnem krstu nestrpno čaka tudi na prvi članski nastop v klubskem dresu. Ekipi pa se bo pridružilo še nekaj mladih igralk iz kadetske ekipe. Tako kot lani, si tudi tokrat želim, da ekipa ostane takšna, kot je trenutno. V taktičnem smislu lahko moštvo še precej napreduje, tega pa se ne da delati čez noč. Upam, da bo ekipa ostala nespremenjena, v prvi vrsti si ne želim odhodov, seveda pa ni trenerja, ki bi se branil kakovostne okrepitve.

Ekipa, ki je bila jeseni v povprečju komajda polnoletna, bo spomladi očitno še nekoliko mlajša. Morebiten naslov prvakinj s tako mlado ekipo bi bil svojevrsten uspeh.
Če nam uspe, bo to zagotovo velik uspeh. Jeseni smo dokazali, da lahko uspemo tudi z mladostjo. Možnosti so še vedno odprte. Pred pričetkom sezone sem se bala, kako bi se igralke odzvale, če bi prvenstvo potekalo drugače in bi ena od ekip pobegnila zasledovalkam. Igralke skušam voditi v smislu, da bodo z vsakimi pripravami in vsako tekmo boljše. Če nam bo spomladi uspelo, bo to vsekakor velik uspeh, ki pa je realen in dosegljiv. Ne dvomim, da bomo ob koncu sezone prvi na lestvici, če bomo v ustreznem trenutku pravi."

Klub je po zaključku jesenskega dela sezone dobil novega predsednika. Kaj prihod Branka Grosa pomeni za člansko zasedbo?
"Cilji novega predsednika Grosa so bili na skupščini jasno predstavljeni in z njimi se strinjam. Vodstvo je zadolženo za nemoteno delovanje kluba in vsi se zavedamo, kakšne so posledice uspeha prve ekipe. Z naslovom državnih prvakinj se prebijemo v kvalifikacije UEFA Lige prvakinj, z organizacijo kvalifikacijskega turnirja se izboljša finančna slika.

Gospod Gros zelo dobro pozna stanje v ženskem nogometu. Mislim, da bo njegov prihod v klub organizacijsko raven dvignil še na višji nivo. Moči sta združili osebi, ki sta v zadnjih letih veliko storila za razvoj ženskega nogometa. Lepo je, da sta Branko Gros in Štefan Kozic našla skupen jezik in bosta zgodbo družno peljala v še boljše vode."

Avtor: PeD

Kontakt
ŽNK Pomurje Beltinci
Ravenska cesta 8/a
9231 Beltinci

Štefan Kozic
Tel.: 031 677 144
E-mail: stefan.kozic@znkpomurje.com
Socialna omrežja
Generalni sponzorji