Cilji ostajajo nespremenjeni

2017-12-17
Za Špelo Rozmarič je razgibana nogometna jesen. Poveljnica obrambne vrste ŽNK TELEING GMT Beltincev je po poletnih kadrovskih spremembah postala ena od najizkušenejših igralk v zasedbi Nuše Ladinek.

Devetnajstletnica je po pomladitvi na svoja pleča prevzela dodatno breme, kar pa jo je, kot priznava, le še bolj motiviralo. Z zanesljivo igro v fazi obrambe in učinkovitimi predstavami pred golom nasprotnic si je Špela prislužila tudi reprezentančni debi, ki smo se ga prav tako dotaknili v daljšem pogovoru. Govorili smo tudi o nadaljevanju prvenstva, v katerem se želi žuto-plava četa boriti za naslov državnih prvakinj, poudarja naša sogovornica.

Jesenski del sezone je zaključen. Kakšen je tvoj pogled na rezultate in predstave moštva?
"Na zimski premor smo sicer odšle na drugem mestu, saj zaradi odpovedi Ankarančank nismo odigrale za konec jesenskega dela sezone načrtovane tekme. Z igro in predstavami moštva sem zelo zadovoljna, še posebej zato, ker imamo letos močno pomlajeno ekipo, ki dobro dela na treningih in se bori za naslov prvaka. Res je, da na nekaterih tekmah nismo pokazale vsega, kar znamo, vendar so na koncu pomembne osvojene točke in nadaljevanje boja za prvo mesto."

Si ena od igralk, ki je po poletnih kadrovskih spremembah nase prevzela še nekoliko pomembnejše breme. Kako si se prilagodila »novi« vlogi?
"Res je, da sem trenutno v naši ekipi ena od starejših in izkušenejših igralk, vendar to nikoli ni vplivalo na moje predstave. Na vsaki tekmi hočem dati svoj maksimum ter ekipi pomagati, da doseže tisto, kar želi."

Pri tej vlogi so pomembne tudi izkušnje, ki si jih nabrala, ko si ti kot novinki v članskem moštvu pomagale starejše igralke. Danes si z 19 leti ena od najizkušenejših igralk ekipe in vzornica mlajših deklet. Je to prineslo kakšno spremembo?
"Članski ekipi sem se pridružila še kot mlada in neizkušena igralka, a je bila volja do nogometa, treningov in tekem vselej zelo velika, ni manjkalo trdega dela. Kot novinka sem se skušala dokazati na vsakem treningu in tekmi ter trenerjem pokazati, da lahko resno računajo name. Zelo sem bila vesela, da sem lahko prostor na igrišču delila z nogometašicami, kot so Mateja Zver, Staša Špur, Tanja Vrabel, Andreja Nikl, Jasmina Zelko in druge. Z njihovimi pohvalami sem dobila dodatno motivacijo in moč za nadaljnje delo, obenem pa se je nabirala samozavest in zaupanje v svoje sposobnosti. Danes sem hvaležna vsem, ki so verjeli vame, tudi zaradi njih sem tu, kjer sem sedaj. Zdaj sem v položaju, ko želim motivirati in pomagati mlajših igralkam kluba, da nekoč pridejo do uresničitve svojih sanj."

Je bila tudi vloga vodje ekipe eden od razlogov, da si se poleti, kljub vabilom iz vrst konkurence, odločila ostati del matične sredine?
"Pri tej odločitvi se nisem pretirano ozirala na vlogo »vodje«. V Pomurju sem ostala, ker želim ekipi pomagati, da kljub kadrovskim spremembam doseže željeno. V ekipi vlada odlično vzdušje, igralke se med seboj odlično razumemo. Ni bilo konec sveta, ko v prejšnji sezoni nismo osvojile naslova državnih prvakinj. Delati moramo naprej! Zaradi enega izgubljenega pokala ne smemo spustiti glav, saj lahko to negativno vpliva na prihodnost ekipe. Večno pač ne gre, vse ekipe v Sloveniji trenirajo in imajo podobne cilje kot mi. Lahko smo veseli, da je prvenstvo bolj zanimivo in da so prisotne tudi druge ekipe, ki lahko konkurirajo za vrh lestvice. S tem tudi nas silijo v dodaten napredek."

Pomlajena ekipa je ostala v stiku z vrhom lestvice. Kakšen cilj pa ste si pred pričetkom prvenstva postavila dekleta?
"Ko smo začeli priprave, smo videli, da bo letošnja ekipa močno pomlajena in bo potrebno trdo delati, če se želimo boriti na naslov prvakinj. Imeli smo težke in naporne priprave. Čeprav se letos nismo pripravljali na kvalifikacije za ligo prvakinj, to ni vplivalo na ritem dela. Trenirali smo ravno tako trdo kot v prejšnjih letih, kot da bi se pripravljali na evropske izzive. Tekme v prvem delu prvenstva so bile zahtevne, v tekmi proti Olimpiji smo zabeležili poraz, vendar smo z odlično predstavo premagale Radomlje in tako se je boj za vrh lestvice ponovno pričel od »začetka«."

Dvoboja z Olimpijo in Radomljami sta bila vrhunca jeseni. Je bila tudi neizkušenost eden od vzrokov za poraz proti Ljubljančankam?
"Tekma z Olimpijo je bila polna pričakovanj. Lahko priznam, da sem v slovenskem prvenstvu prvič igrala tekmo, ko sem vlogo favorita prepustila nasprotniku. Olimpija se v primerjavi s prejšnjo sezoni ni kaj preveč spremenila. Čeprav so poleti izgubili eno od ključnih igralk, imajo v svojih vrstah še vedno precej izkušenih igralk, ki premorejo precejšnjo individualno kakovost. Naša ekipa je bila praktično popolnoma drugačna kot sezono poprej in kar nekaj igralk je prvič igralo takšen derbi."

Pred tekmo z Radomljami se je zdelo, da v dvoboj vstopate bolj samozavestno.
"Zavedale smo, da bi v primeru poraza verjetno že izgubile možnosti za naslov prvaka. Morale smo se zbrati in v tekmo kreniti z dvignjeno glavo, neglede na izkušenost nasprotne ekipe."

Derbi z Radomljami je ponudil odprto igro obeh ekip, posledično pa ni manjkalo pohval.

"Tekma z Radomljami je ponudila povsem drugačno sliko kot proti Olimpiji. Žoga je stekla, imele smo veliko priložnosti, ki smo jih izkoristile in zadele. Borile in dihale smo ena za drugo ter bile na koncu tekme nagrajene z lepim rezultatom in pomembnimi točkami. Po zadnjem sodniškem žvižgu sem bila zelo ponosna na soigralke, saj smo odigrale eno boljših tekem odkar igram za člansko moštvo."

V primerjavi s prejšnjimi sezonami si se odlično znašla tudi pred golom nasprotnic. Si pred pričetkom sezone pričakovala, da boš jeseni tako učinkovita?
"Kot sem povedala že po eni od tekem, je moje prvotno delo povezano z obrambo. Ob vratarki sem tudi jaz tista, ki moram poskrbeti, da ekipa prejme čim manj zadetkov. V tej sezoni sem dobila priložnost, da se ob izvajanju prekinitev izkažem tudi v napadu. Večkrat pravim, da ni pomembno, kdo doseže zadetek, največ šteje, da ekipa s tekme odnese vse tri točke. Vseeno pa sem vesela, da ekipi s svojimi zadetki pomagam do zmage in čim višjega rezultata. Nisem pa pričakovala, da bom že v prvem delu sezone dosegla kar osem zadetkov."

Kaj se je v tem pogledu spremenilo napram minulim sezonam?
"Veseli me, da se mi je končno odprlo in lahko ekipi pomagam tudi pred golom nasprotnic. Menim, da sem postala še bolj samozavestna ter odgovorna napram prejšnjim sezonam, kar je prav tako izjemno pomembno, ko ekipi pomagaš na poti do izpolnitve zastavljenih ciljev."

Z dobrimi predstavami si se prebila do članske izbrane vrste. Je bil reprezentančni debi v tekmi z Nemčijo, kljub porazu, nekaj sanjskega?
"Vabila v člansko reprezentanco sem bila izjemno vesela, izpolnile so se mi želje, o katerih sem sanjala dolga leta. Reprezentančni debi v tekmi z Nemčijo je bil nekaj enkratnega in nepozabnega. Kljub porazu smo pokazale, da se znamo boriti z veliko boljšimi reprezentancami. Na začetku me je bilo strah, saj sem po krstnem vpoklicu takoj dobila mesto v začetni enajsterici. S pomočjo soigralk je bila trema hitro pozabljena in ostal je zgolj pozitiven strah, ki pa je pred tekmo dovoljen in dobrodošel."

Kakšna izkušnja je bil spopad z nekajkratnimi evropskimi in svetovnimi prvakinjami?
"Sprva skorajda nisem mogla verjeti, da bom zaigrala proti Dzsenifer Marozsán, Tabei Kemme, Svenji Huth in ostalim, a ko oblečeš dres slovenske reprezentance, pozabiš kdo stoji nasproti tebe in ekipe, saj hočeš v prvi vrsti odigrati dobro tekmo. Dvoboj je bil zelo zahteven, veliko je bilo teka, Nemke so vrhunske igralke, ki so zelo dobro uigrane ter veliko tečejo. Skozi celotno tekmo so menjavale mesta in skušale zmesti zadnjo linijo in čim prej doseči zadetek. Debi mi bo kljub porazu za vedno ostal v dobrem spominu."

Nekaj tednov zatem si se v obračunu s Ferskimi otoki razveselila še reprezentančnega prvenca. Pa se morda še spomniš, kdaj si dosegla prvi gol v članskem dresu Pomurja?
"Tudi tekma s Ferskimi otoki je bila nekaj posebnega, saj sem veselila prvega zadetka v dresu članske izbrane vrste. Tudi reprezentančna selekcija je nekoliko pomlajena, vendar se odlično razumemo, vzdušje je pravo in mislim, da lahko s to ekipo naredimo še veliko.  Svojega prvega gola v članskem dresu Pomurja pa se žal ne spominjam, jih je bilo že preveč." (smeh)

Iz preteklosti pa za konec še skok v bližnjo prihodnost. Ekipa bo po priključitvi nekaterih igralk kadetske ekipe še nekoliko mlajša, a cilji verjetno ostajajo nespremenjeni?
"Spomladi želimo nadaljevati tako, kot smo zaključile prvi del sezone. Želimo se boriti za prvo mesto ter osvojitev naslova državnih prvakinj! Res je, ekipa bo verjetno še nekoliko mlajša, saj v članske vrste prihajajo nekatere kadetinje, ki pa v kadetskem prvenstvu nase opozarjajo z odličnimi predstavami. Cilji ostajajo nespremenjeni, tekom zimskih priprav se bomo dobro pripravili, saj nas že takoj po dolgem zimskem premoru čaka težka tekma, derbi v Ljubljani, z ekipo Olimpije."

Avtor: PeD

Kontakt
ŽNK Pomurje Beltinci
Ravenska cesta 8/a
9231 Beltinci

Štefan Kozic
Tel.: 031 677 144
E-mail: stefan.kozic@znkpomurje.com
Socialna omrežja
Generalni sponzorji