S trdim delom do zastavljenih ciljev

2018-01-09
V teh dneh se počasi že oziramo proti prihajajočim izzivom, a še prej bomo pokukali tudi v bližnjo preteklost. Tokrat smo se ozrli na jesenske dosežke selekcije ŽNK TELEING GMT Beltincev U15, ki v vzhodni skupini državnega prvenstva neporažena zaseda vrh lestvice.

Pomurke v letošnji sezoni branijo naslov državnih prvakinj, v petih krogih prvenstva pa so nabrale 13 točk. Žuto-plave so ob štirih zmagah v zadnji jesenski preizkušnji remizirale z Mariborom, ki je s tremi točkami zaostanka prvi zasledovalec varovank trenerja Roberta Berendijaša. Slednji je eden od treh sogovornikov v tokratnem članku, ob trenerju pa sta spregovorili tudi Ema Horvat in Saša Kolar, ki spadata med najizkušenejše igralke omenjene selekcije.

Pomurska mreža se je v petih tekmah zatresla zgolj enkrat, na tekmi v Trebnjem, četa trenerja Berendijaša pa je dosegla 14 zadetkov, osemkrat je v polno merila Nina Kajzba. Številka bi lahko bila še višja, a je, kot poudarja tudi Saša Kolar, pogosto zmanjkalo osredotočenosti pri zaključnih udarcih: »Z igro sem zadovoljna, čeprav bi lahko bili bolj osredotočeni v zaključkih akcij. S tem bi izboljšali prednost v gol razliki pred ostalimi ekipami. Igramo zelo umirjeno, držimo se trenerjevih navodil in igramo od noge do noge.«

Kolarjeva je v letošnji sezoni pomemben del kadetske selekcije, že nekaj časa pa vadi s članskim moštvom. »Izkušnje s treningov in tekem se poznajo. Treniramo s starejšimi igralkami, ki imajo več znanja in izkušenj, nam pomagajo na treningih in nas spodbujajo, tako kot me spodbujamo in pomagamo mlajšim igralkam v selekciji U15. Mlajše se že učijo od nas, saj se zavedajo, da bodo v naslednjih letih prevzele našo vlogo v dresu ekipe U15,« vlogo mentoric izpostavlja štirinajstletna branilka.

Tekmovanje v kategoriji deklet do 15 let je v letošnji sezoni doživelo nekaj sprememb. Igra poteka na večjem igrišču kot v prejšnjih sezonah, posledično pa moštvo na zelenici tvori deveterica igralk in ne zgolj sedem, kot v preteklosti. »Na nekatere igralke sprememba ni posebej vplivala, saj smo s tekem starejših selekcij že navajene igrati na večjem igrišču in z večjim številom igralk. Za druge, mlajše igralke, ki tega še niso izkusile, pa je to nekaj novega, saj je igrišče večje. Več je gibanja in tudi igra je precej drugačna. Vseeno pa mislim, da to ne predstavlja težave, saj se igralke hitro privajajo na drugačen teren in igro,« ugotavlja Saša.

»Cilj je enak kot vsako leto. Borile se bomo in poskušale obraniti naslov, vendar naloga ne bo lahka, saj imamo nekaj enakovrednih nasprotnikov. Če bomo nadaljevali s trdim delom, ne bomo imeli večjih težav,« je pogovor z jasno izraženim ciljem zaključila branilka, ki je osemkrat zaigrala tudi v kadetskem prvenstvu.

Dvojne krone se želi spomladi veseliti tudi Ema Horvat, ki je prav tako poudarila, da bo ekipo do izpolnitve ciljev popeljalo zgolj pridno delo na treningih: »Naš cilj je ponovna osvojitev naslova. Želimo postati državne prvakinje, za kar bo potrebno še veliko treningov, saj naša igra še ni popolna, vendar verjamem, da nam bo spomladi uspelo.«

Ne le na igrišču, poleti je spremembe doživel tudi tekmovalni sistem. Še v lanski sezoni se je za nastop v tekmovanju za dekleta do 15 let prijavilo kar 16 ekip, letos pa se v vzhodni skupini merijo zgolj štiri moštva. Pomurke bodo pred finalnim turnirjem najboljših moštev odigrale devet srečanj rednega dela prvenstva, spomladi pa želijo izboljšati tudi svojo podobo na zelenici. »Z igro sem zadovoljna, igra poteka od noge do noge. Veliko si pomagamo in se spodbujamo, najbolj pomembno pa je, da poslušamo trenerja in njegove nasvete glede igre. Naše predstave bi lahko bile še boljše, hitreje moramo zaključevati pripravljene situacije in se osredotočiti na našo igro,« poudarja Ema, ki tak kot Saša prav tako prihaja iz Goričkega.

Petnajstletnica priznava, da spremembe igralnega sistema pozitivno vplivajo tudi na mlajše igralke. »Na nogometašice, ki že igramo kadetske preizkušnje, sprememba ni posebno vplivala, na mlajše igralke pa, mislim, da je to vplivalo pozitivno, saj se igra na večjem igrišču lahko bolj razvije,« meni dijakinja Srednje zdravstvene šole Murska Sobota, ki ravno tako vadi z igralkami članskega moštva, pridobljene izkušnje pa s pridom izkorišča tudi v obračunih z mlajšimi nasprotnicami: »Izkušnje iz starejše selekcije so mi vsekakor v pomoč. Starejše igralke nam veliko svetujejo in nas usmerjajo. Pridobljeno znanje skušamo prenesti na mlajše igralke selekcije U15 in jim pomagati tudi med samo igro.«

Kot tretji je besedo dobil tudi strateg selekcije U15. Robert Berendijaš, ki se je kmalu po osamosvojitvi Slovenije predstavil tudi na prvoligaških zelenicah, je zadovoljen z rezultati in igro svojih varovank. »Po jesenskem delu prvenstva sem zadovoljen z rezultati. Nekatera med njimi zelo dobro napredujejo. Dekleta so prikazala všečno igro, le-to pa pričakujem tudi v nadaljevanju prvenstva,« uvodoma poudari dolgoletni trener Pomurk.

»Igre, ki so jih prikazale na državnem nivoju, so odlične, ampak treba je opozoriti, da se nekatere igralke selijo med kadetinje in šele tedaj pridemo do realne slike selekcije U15. Kljub temu se ne bojim, saj mlajše igralke dokazujejo, da bo konkurenca močna. Igralke selekcij U13 in U11 se s hitrimi koraki bližajo nastopom v dresu ekipe do 15 let. S pridnim delom si bodo zagotovo zaslužile nastop na kateri od pomladanskih tekem,« se je proti pomladi ozrl nekdanji branilec.

Berendijaš je tako že nakazal, da bi se lahko ekipa spomladi še nekoliko bolj naslonila na pomoč mlajših igralk, ki z dobrimi predstavami v mlajših starostnih kategorijah močno opozarjajo nase. »Spomladi ne bo nikomur ničesar podarjenega. Čakajo nas zahtevni treningi in od vsake igralke je odvisno, kako se bo spopadla s tem izzivom. Od vseh igralk se bo zahtevala maksimalna angažiranost na treningih in tekmah, saj je to edina pot do uspeha,« doda Berendijaš.

Trener selekcije do 15 let pa je za konec ponudil še nekaj besed spodbude: »Pohvalo si zaslužijo nekatere igralke, ki delajo za to, da uspejo. S takšnimi je lepo sodelovati in jim pomagati na njihovi športni poti.«

Tekst: PeD

Kontakt
ŽNK Pomurje Beltinci
Ravenska cesta 8/a
9231 Beltinci

Štefan Kozic
Tel.: 031 677 144
E-mail: stefan.kozic@znkpomurje.com
Socialna omrežja
Generalni sponzorji