Mladost, povezanost in zagnanost lahko prinesejo uspeh

2018-01-31
Špele Kolbl ni potrebno podrobno predstavljati pristašem ŽNK TELEING GMT Beltincev. Dolgoletna igralka žuto-plavih je po poletnih spremembah postala ena od najizkušenejših igralk članske ekipe, vlogo vodje moštva pa je potrdila tudi z nazivom prve strelke državnega moštva.

Z nizkoraslo, a izjemno hitro napadalko smo se pogovarjali nekaj dni pred uradnim pričetkom priprav na nadaljevanje sezone, ki se v Bratoncih s testiranjem telesne pripravljenosti pričenjajo v petkovem popoldnevu. Vselej zgovorna Sobočanka je v daljšem pogovoru spregovorila o svoji vlogi, se ozrla na jesenski del prvenstva ter pogledala tudi v bližnjo prihodnost.

Špela, kakšna je ocena prvega dela sezone?
"Po desetih tekmah državnega prvenstva imamo na svojem računu 27 točk. Mislim, da je bil prvi del sezone v rezultatskem vidiku dober, za nekaj grenkega priokusa je poskrbel zgolj poraz z Olimpijo. Naša igra je bila dobra, vendar bi morale biti v fazi zaključka akcij bolj natančne."

Si zadovoljna s svojo igro?
"S svojimi predstavami sem zadovoljna. Kot že pri prejšnjem vprašanju, lahko še enkrat ponovim, morala bi izkoristiti več priložnosti in biti bolj zbrana v zaključku akcij. Temu področju se bom posvetila med pripravljalnim obdobjem, trenutno smo namreč še v fazi, ko skrbimo za primerno telesno pripravljenost."

S šestnajstimi zadetki si prva strelka prvenstva. Si pred sezono pričakovala, da se lahko zavihtiš na vrh lestvice?
"Temu se nisem pretirano posvečala in se s tem nisem obremenjevala. Najbolj pomembni so bili ekipni cilji, prvi del prvenstva smo želele skleniti na prvem mestu, vodstvo na ligaški razpredelnici strelk je zgolj osebna nagrada. V drugem delu sezone bom skušala biti še učinkovitejša, doseči še več zadetkov in ostati na vrhu te lestvice."

Kateri zadetek se ti je jeseni najbolj vtisnil v spomin?
"Dosegla sem jih precej, zato bi težko izbrala enega. (smeh) Morda zadetek v tekmi z Mariborom, ki smo ga v Beltincih premagale z izidom 5:1. Še vedno pa v lepem spominu nosim zadetek iz lanskoletne sezone, ko sem v tekmi z Radomljami zadela iz »voleja« v zraku."

Letos si morala prevzeti osrednje breme v fazi napada, po odhodih nekaterih igralk si dobila več prostora.
"S Tjašo Tibaut in Moniko Conjar smo se na igrišču zelo dobro ujele. Ta naveza je dobro delovala, odlično smo se poznale. Letošnja sezona je prinesla spremembo, ni več te možnosti, da bi breme prenesla na njuna pleča, sedaj moram sama prevzeti več odgovornosti in v napadu nekaj storiti tudi sama."

Po poletnih kadrovskih spremembah si postala ena od najizkušenejših igralk. Kako si se spopadla s to vlogo?
"Lahko rečem, da je bilo lažje, ker imam ob sebi tudi Anjo Prša, Špelo Rozmarič in Saro Makovec, s katerimi skušamo moralo in vzdušje v moštvu držati na visokem nivoju. Celotni ekipi skušamo pomagati, da zmagujemo in nam gre dobro."

Pri devetnajstih letih si ena od vodij ekipe. Kako pri tem pomagajo izkušnje iz preteklosti?
"Pred leti nisem razmišljala, da bi lahko že tako hitro prevzela vlogo vodje ekipe. V preteklosti so bile nosilke, kot so Mateja Zver, Staša Štur, Tanja Vrabel, Jasmina Zelko in ostale, vseeno precej starejše kot sem sama trenutno. Sem se pa od izkušenih igralk veliko naučila, z njimi sem igrala tri ali štiri sezone, skupaj smo igrale tudi v ligi prvakinj. Bile so dobre učiteljice. Ekipo so tudi v težjih trenutkih držale pokonci in prevzele odgovornost nase, ko moštvu ni šlo po načrtih."

Kakšni so spomini na prve preizkušnje? V članski ekipi si debitirala v sezoni 2012/13.
"Spomini so lepi, prvo priložnost v članskem moštvu mi je ponudil trener Bojan Jančar. Sprva nisem igrala v napadu, ampak na položaju desne bočne branilke. Ekipa je bila izkušena in kakovostna, zato prvi koraki niso bili tako zahtevni."

Kljub pomladitvi je ekipa ostala pri vrhu. Je bil to cilj igralk pred začetkom sezone?
"Igralke smo si pred pričetkom sezone zastavile cilj, da bomo storile vse za prvo mesto. Po jesenskem delu prvenstva imamo enako število točk kot vodilno moštvo, zato imamo dobro izhodišče za nadaljevanje sezone. Upam in verjamem, da bomo po zadnjem krogu prve."

Pri lovu na vrh lestvice je bila izredno pomembna zmaga v derbiju z Radomljami, kako si ga videla?
"V tekmo z Radomlje smo šle povsem sproščene in brez strahu. Morda so bile Radomljanke po skalpu Olimpije že prepričane, da bodo premagale tudi nas, a se je izšlo po naših željah. Odigrale smo odlično tekmo in dvoboj z dobro predstavo mirno pripeljale v svojo korist."

Kaj je bilo v obračunu z Radomljankami drugače kot v primerjavi s tekmo proti Olimpiji?
"Pred tekmo z Olimpijo smo pregorele v preveliki želji. Prisotnega je bilo nekaj strahu, kar je morda tudi posledica starostne razlike, saj ima Olimpija v svojih igralkah nekaj starejših in izkušenejših igralk. Morda je bil tudi to razlog za poraz. Iz te tekme smo se nekaj naučile, že spomladi nas najprej čaka gostovanje v Ljubljani in upam, da se bomo takrat oddolžile za jesenski poraz."

Oblekla si do dres članske izbrane vrste, je to nadgradnja dosedanje kariere?
"Res je, preboj v člansko izbrano vrsto je lep dosežek. Lepo je biti del tega in tudi nekakšna nagrada za vloženo delo v preteklosti. Mednarodne tekme so povsem drug nivo kot domače prvenstvo. Nasprotniki so močnejši, tekme so zahtevnejše, kar pa je dobro in koristno za vsako posameznico."

Nekaj sprememb je verjetno doživel tudi sistem dela, saj se je oktobra zate pričel tudi študij.
"Od oktobra naprej sem tekom tedna v Ljubljani. Zagotovo je drugače, saj sem v času srednješolskega šolanja redno trenirala z moštvom. Je pa zaradi družbe Anje in Špele vseeno lažje, kot bi bilo, saj treniramo skupaj. V Ljubljani treniramo po individualnem programu ali pa s pomočjo nogometnega razreda v Šiški. Nismo z ekipo, kar pa skušamo nadoknaditi ob koncu tedna in tekom priprav."

Kje lahko potegneš vzporednice med vadbo v Ljubljani in s klubom?
"Težko bi vlekla vzporednice. Zagotovo je nekaj razlik, ni isto. Ko treniraš z moštvom, soigralke predstavljajo tudi nekakšno motivacijo, tako pa se moraš motivirati sam, kar včasih ni najbolj enostavno. Ko pa sem doma, pa se tako ali tako udeležim vsakega treninga."

Veljaš za vsestransko športnico. Je za dekleta bolje, če se v času osnovnošolskega izobraževanja posvečajo več športom?
"Mislim, da je bolje. Sčasoma vidijo, za kaj so bolj nadarjene in katera športna panoga jim bolj leži. Vadba več športov razvija tudi različne sposobnosti, ki so sicer velikokrat že prirojene, a jih je potrebno z leti izbrusiti."

Približuje se pričetek priprav, s kakšnimi pričakovanji vstopaš v njih?
"Že pred pričetkom sezone smo si postavile cilj, ki ga želimo izpolniti. Prepričana sem, da nas bo trenerka Nuša pripravila, kot je potrebno, nato pa bo na igrišču odvisno predvsem od nas samih. Rezultati so v končni fazi odvisni od naše igre. Med zimo nismo imele pravega premora, saj smo se ob koncu tedna redno srečevale pri igranju futsala. Lahko rečemo, da smo s tem krepile moštveni duh, saj smo ostale skupaj tudi tekom tekmovalnega premora."

Kakšen je tvoj pogled v prihodnost, kje se ustavljajo osebni cilji?
"Spomladi se želim s Pomurjem prebiti na prvo mesto. V prihodnosti pa se želim preizkusiti tudi v tujini. Kdaj točno bo to, pa naj bo še skrivnost."

Bodo cilji v nadaljevanju prvenstva nespremenjeni?
"Želimo si vrha lestvice, postati prvakinje in se prebiti v kvalifikacije UEFA Lige prvakinj. Lani nam ni uspelo, zato je motiv še toliko večji, da lovoriko vrnemo na staro mesto. Letos nas ne postavljajo v vlogo prvega favorita, zato je morda nekoliko drugače tudi iz tega vidika, saj smo mlajše kot v prejšnjih sezonah. V Ljubljani in Radomljah so si verjetno naložili več pritiska. Troboj za naslov prvakinj ima svoje prednosti, saj lahko vsaka od ekip odščipne točke nasprotniku, a v končni fazi moramo gledati predvsem nase."

Pa še za konec, kdo se bo maja veselil naslova državnih prvakinj?
"Močno upam, da bo uspelo našemu moštvo. Verjamem v svoje soigralke. Verjamem, da lahko z mladostjo, hitrostjo, povezanostjo in zagnanostjo osvojimo nov naslov."

Avtor: PeD

Kontakt
ŽNK Pomurje Beltinci
Ravenska cesta 8/a
9231 Beltinci

Štefan Kozic
Tel.: 031 677 144
E-mail: stefan.kozic@znkpomurje.com
Socialna omrežja
Generalni sponzorji