Defibrilator predan krajanom bratoncev

2018-02-03
Za nogometašicami žuto-plavih je razgibana sobota, saj sta za njimi dva treninga. Le-ta sta bila predvsem v znamenju teka in krepitve telesne pripravljenosti, po popoldanski vadbi pa so igralke udeležile predaje in predstavitve delovanja klubskega defibrilatorja.

Klub je pred leti dva avtomatska eksterna defibrilatorja (AED) kupil z izkupičkom prodaje koledarjev. Prvi je že nekaj časa nameščen v prostorih Doma Janka Škrabana v Beltincih, drugega pa smo z današnjim prikazom uporabe še formalno predali Bratoncem, kraju, ki nas je lani odprtih rok sprejel medse ter nam ponudil uporabo nogometne in tudi bivalne infrastrukture. Defibrilator je sicer že nekaj tednov nameščen na pročelju Turistične hiše Žlica v središču kraja, danes pa so se z uporabo naprave v nabito polnem osrednjem prostoru poslopja seznanili tudi krajani Bratoncev.

S pomočjo defibrilatorja lahko močno olajšamo delo reševalnih služb, saj je v primerih srčnega zastoja pomembna vsaka sekunda. To sta v predstavitvi uporabe med drugim poudarila tudi gospa mag. Marija Zrim, glavna sestra urgentnega centra Splošne bolnišnice Murska Sobota, in njen namestnik gospod Robert Ilič. Srčni zastoj je namreč najpogostejši vzrok smrti, razlogov za zastoj srca pa je več. Krajani so se lahko seznanili s temeljnimi postopki oživljanja, ki bi jih moral poznati vsak posameznik, najpogumnejši pa so svoje znanje preizkusili tudi v praksi.

Še pred prikazom uporabe naprave, ki lahko reši človeško življenje, sta zbrane pozdravila gospod Milan Kerman, župan Občine Beltince, gospod Mirko Sraka, predsednik Krajevne skupnosti Bratonci, v imenu kluba pa sta nekaj besed zbranim namenila tudi predsednik Branko Gros in športni direktor Štefan Kozic. Slednja sta se krajanom in lokalni skupnosti vnovič zahvalila za pomoč v minulih mesecih. »Naš namen je dosežen, če z uporabo naprave rešimo vsaj eno življenje,« je svoje misli sklenil Kozic.

Gros je zahvali lokalni skupnosti dodal še nekaj besed: »Cilj kluba ni zgolj nogometna vzgoja, ampak hočemo dekleta pripraviti tudi na življenje in jim privzgojiti prave vrednote. Prav je, da kot klub vrnemo sredinam, v katerih delujemo. Mislim, da je defibrilator v današnjem času zelo pomemben, da lahko rešujemo življenja. Današnja priložnost je idealna, da se naučite uporabljati napravo. Najbolje za vse nas je, če ne bo primerov, ko ga je potrebno uporabljati, a moramo biti vseeno pripravljeni na to, da ga znamo pravilno uporabiti.«

Četverica govornikov je ljudi pozvala, da naj se ne bojijo uporabe defibrilatorja, kar je v sklopu predstavitve poudarila tudi Zrimova: »Ne se bati uporabe naprave. Če poškodovanec ne kaže znakov življenja, ne diha ali pa bo vsak čas prenehal dihati, mu pomagajte! Ne morete mu škoditi, saj bi brez vaše pomoči umrl, lahko pa mu s temeljni postopki oživljanja močno pomagate.«

Druženje krajanov se je po predstavitvi naprave nadaljevalo, za kar so s krapci iz krušne peči poskrbele tudi članice turističnega društva.

Več fotografij najdete na tej povezavi.

Tekst: PeD

Kontakt
ŽNK Pomurje Beltinci
Ravenska cesta 8/a
9231 Beltinci

Štefan Kozic
Tel.: 031 677 144
E-mail: stefan.kozic@znkpomurje.com
Socialna omrežja
Generalni sponzorji