Sturmu pripadla oba obračuna

2018-03-05
Nadaljevanje državnega prvenstva je tik pred vrati, nedeljsko gostovanje v Ljubljani se hitro bliža, za Pomurkami pa je zadnji test pred derbijem z Olimpijo. Pripravljalna dvoboja z graškim Sturmom sta se razpletla z zmagama gostiteljic, preizkušnji pa sta ponudili nekaj koristnih informacij pred sklepno fazo priprav na dvoboj z Ljubljančankami.

Pomlajena članska ekipa se je Sturmu upirala brez Anje Prša, Špele Kolbl in Špele Rozmarič, ki so se v nedeljo skupaj s trenerko Nušo Ladinek, sicer pomočnico novega selektorja Boruta Jarca, odpravile v Ajdovščino, kjer jih jutri čaka prijateljski obračun s Srbijo. Lucija Hameršak je tako v spopad z izkušenejšo ekipo Sturma poslala četo najstnic, ki je v prvem polčasu uspešno odbijala pritisk gostiteljic.

Čeprav so se tudi v fazi obrambe pojavljale določene napake, si tudi Avstrijke niso uspele pripraviti zrelih priložnosti. Izjema je zgolj poskus sredi prvega polčasa, ki pa ga je po napaki zadnje vrste odbila Zala Meršnik. Po pol ure igre so zapretile tudi Pomurke, a tokratna kapetanka Sara Makovec žoge po kotu ni uspela poslati v domačo mrežo. Ko je že kazalo, da se bo prvi del obračuna zaključil z začetnim izidom, so Štajerke izkoristile zmedo v obrambi Pomurk. Minuto pred odmorom je Anna Malle izkoristila prostor v osrčju kazenskega prostora in premagala nemočno Meršnikovo.

Slednja je ob polčasu svoje mesto med vratnicama prepustila Sari Nemet, povratnica na igrišča pa se je izkazala z nekaj posredovanji. A še prej je padel drugi zadetek. Gostiteljice so si po napaki Pomurk priigrale kot, v petmetrskem prostoru pa je bila najvišja Besijana Pireci, ki je tudi z nekaj sreče in ob pomoči vratnice podvojila domačo prednost. Drugi zadetek je predramil tudi našo četo. Najprej je po samostojni akciji poizkusila Neli Hofman, ki pa je streljala mimo leve vratnice, kmalu zatem pa se je z dvema obrambama proslavila Sara Nemet, ki je po dobri uri igre zaustavila še dva nevarna udarca.

Vmes je zapretila tudi Kaja Korošec, ki je nevarno prodrla po levi strani igrišča, a je domača vratarka, po obrambi z levo nogo, preprečila znižanje zaostanka. Slabih pet minut zatem je ekipo Sturma rešil okvir vrat, potem ko je s 16 metrov sprožila Neli Hofman. Aktivnejša igra v fazi napada je bila poplačana v 70. minuti, ko je Sara Makovec zaposlila Kajo Korošec, ta pa je s podajo na rob kazenskega prostora našla prav Makovčevo, ki ni imela težav z zaključnim udarcem. Domačinke so sicer pripravile hiter odgovor, Sara Nemet pa ni imela možnosti po strelu izkušene Američanke Emily Cancienne.

V drugem polčasu so priložnost za igro dobila tudi mlajša dekleta, Nina Kajzba, najmlajša med njimi, pa je v eni od akcij z lepo podajo našla Neli Hofman, ki pa je za konkretnejši zaključek zmanjkalo moči. Kmalu zatem je bila blizu zadetka tudi Kaja Korošec, a je po globinski podaji Špele Pernek in udarcu v daljši kot zgrešila domača vrata. Avstrijke so na drugi strani kaznovale luknje v domači obrambi in v zaključku tekme zabile še dva zadetka, dvakrat je bila natančna Julia Wagner.

Tekma je kljub porazu postregla z nekaj koristnimi informacijami, s čimer se je strinjala tudi Sara Makovec: »V tekmo s Sturmom smo šle nekoliko oslabljene, saj so zaradi reprezentančnih obveznosti manjkale tri ključne igralke, naša ekipa pa je bila tako še mlajša kot ponavadi. V prvem polčasu smo več pozornosti posvečale obrambi in branjenju, kar nam je dokaj dobro uspelo. V nadaljevanju tekme smo skušale s hitrimi akcijami prebiti nasprotnika in to nam je večkrat tudi uspelo, saj smo si priigrale nekaj lepih priložnosti, a smo, žal, izkoristile le eno. Na koncu je verjetno zmanjkalo nekaj moči, zato smo prejele nekaj nepotrebnih zadetkov. Do tekme z Olimpijo moramo odpraviti predvsem individualne napake in izboljšati osredotočenost pri zaključku akcij.«

SK STURM GRAZ – ŽNK TELEMACH GMT BELTINCI 5:1 (1:0)
Strelke: Malle (44'), Pireci (51'), Cancienne (73'), Wagner (78', 93'); Makovec (70')
TELEMACH GMT Beltinci: Meršnik, N. Nemec, T. Nemec, Zajmi, Sok, Šiftar, Makovec, Hofman, Česnik, Korošec, Frangež. Igrale so še: Nemet, Žolek, Vidovič, Čizmazija, Pernek, Kajzba. Trenerka: Lucija Hameršak.

 

Poraz so morale v drugi tekmi dneva priznati tudi kadetinje, ki so se v Gradcu pomerile s kombinirano ekipo domačih kadetinj in članic B ekipe. Prav prednost v fizičnih predispozicijah je kar nekoliko šokirala mlade Pomurke, ki so po uvodni tretjini izgubljale s 3:0. Prvi gol je padel že v tretji minuti tekme, ko se je ena od domačink po kotu znašla sama na drugi vratnici, Lili Balažic pa je bila za malenkost prekratka, da bi žogo povsem preusmerila mimo vratnice. Pet minut zatem so domačinke izigrale pomursko obrambo in podvojile svojo prednost, v 22. minuti pa so Štajerke kaznovale še manjšo napako Balažiceve.

V končnici prve tretjine je sledil tudi prvi nevarnejši udarec Pomurk, a je Neli Hofman žogo poslala preko gola. Ista igralka se je v priložnosti znašla tudi v uvodu druge tretjine, ko je merila mimo leve vratnice. Nemir v domačo ekipo je z neprestanim pritiskom na zadnjo vrsto vršila Nina Kajzba, ki se je v eni od akcij podala v nevaren prodor, bila zaustavljena na nedovoljen način, a je sodniška piščalka ostala nema. Drugače je bilo v kazenskem prostoru Pomurja, gostiteljice pa so po strelu z bele točke vodile že s 4:0.

Po nekaj menjavah so tudi Pomurke odigrale nekaj nevarnejših akcij. Tia Vaupotič se je tako lepo otresla svoje čuvajke, zaposlila Luano Zajmi, a je kapetanka merila čez vrata. Je pa v mreži Sturma končal naslednji udarec. Najprej je poskušala Nina Kajzba, nato pa je žogo v gol pospravila Tia Vaupotič. Domače moštvo je zatem vnovič povečalo svojo prednost, a je z natančnim lob udarcem odgovorila Luana Zajmi. Slednja je bila udeležena tudi v akciji za tretji zadetek, ko je z lepo podajo zaposlila Kajzbo, le-ta je izigrala domačo vratarko in zadela za končnih 5:3.

Omeniti velja, da se je v dresu Pomurja predstavila tudi nadarjena Eva Tratar, v končnici pa sta v boj s precej starejšimi nasprotnicami hrabro podali tudi dvanajstletni Živa Rakovec in Zala Balažic. Prav Zala pa je bila v izdihljajih tekme blizu zadetka, a ji je veselja po kotu in poskusu z roba kazenskega prostora preprečila leva vratnica.

»S pomočjo mednarodnih tekem s fizično močnejšimi igralkami se vedno veliko naučimo, saj vidimo, kje delamo napake in kaj moramo v sami igri izboljšati. Menim, da moramo biti bolj zbrane v zaključkih akcij, saj smo si med tekmo ustvarile nekaj obetavnih akcij, ki pa jih nismo izkoristile,« se je na tekmo ozrla Saša Kolar, ki je ob tem opozorila še na en pomanjkljivost, ki je do izraza prišla tako v članski kot kadetski tekmi: »To je bila naša prva pripravljalna tekma to zimo. Na treningih nismo veliko delali z žogo in se zaradi vremenskih razmer nismo mogli posvečati vadbi različnih akcij, zato verjamem, da bomo do začetka sezone to popravile.«

SK STURM GRAZ B/U17 – ŽNK TELEMACH GMT BELTINCI U17 5:3
Strelke: Vaupotič, Kajzba, Zajmi
TELEMACH GMT BELTINCI: L. Balažic, Horvat, Kolar, Sok, Vidovič, Žolek, Čizmazija, Kajzba, Zajmi, Tratar, Pernek. Igrali so še: Šibila, L. Žibrek, Hofman, Puhan, Vaupotič, Rakovec, Z. Balažic. Trenerka: Lucija Hameršak.

Več fotografij najdete na naši uradni FACEBOOK strani. Vabljeni k ogledu !

Avtor: PeD

Kontakt
ŽNK Pomurje Beltinci
Ravenska cesta 8/a
9231 Beltinci

Štefan Kozic
Tel.: 031 677 144
E-mail: stefan.kozic@znkpomurje.com
Socialna omrežja
Generalni sponzorji