TUDI LETOS V POKALNEM FINALU

2018-04-25
Serija se nadaljuje. Člansko moštvo ŽNK TELEMACH GMT Beltincev bo tudi letos zaigralo v finalu Pokala Slovenije. Že sedmič zapored! In drugič po tem, ko so žuto-plave borke v polfinalu izločile favorizirano Olimpijo. 

Polfinalni obračun v bežigrajski Jami je postregel s pravo srhljivko, saj so o zmagovalcu odločali udarci z bele točke, ko je stvari v svoje roke prevzela naša Zala Meršnik. Redni del srečanja se je končal z izidom 1:1, nasprotnikoma pa je glede na videno pripadel po polčas. Varovanke Nuše Ladinek so prevladovale v prvi polovici spopada, ki so ga dobile z 1:0. Uvodne minute so minile v znamenju poskusov z razdalje, pri gostjah sta poskušali Larissa Šoronda in Špela Kolbl, proti vratom Pomurja pa je dvakrat nenatančno pomerila Manja Rogan.

V 25. minuti je bilo prvič nekoliko bolj vroče v kazenskem prostoru Pomurja. Lara Ivanuša v borbi za žogo ni uspela priti do strela, proti golu pa je udarila Adrijana Mori, a zgrešila okvir vrat. Pet minut kasneje se je v prodor po levi strani igrišča spustila Špela Kolbl, a je prva strelka državnega prvenstva ogrela dlani Jadranke Zilić, ki je bila na pravem mestu. Izkušena čuvajka domače mreže je imela precej več težav v 33. minuti. Kolblova je sprožila z razdalje 20 metrov, Zilićeva pa je okroglo usnje s težavami preusmerila mimo desne vratnice.

Kot je izvedla Anja Prša in pred golom našla Saro Makovec, ki pa ji je veselje preprečil prečnik, po drugem poizkusu naše vezistke pa je žoga končala pri Jadranki Zilić. Sledil je nov poskus Manje Rogan iz razdalje, ki pa ni bil dovolj natančen. S precej natančnejšim udarcem pa se je v 37. minuti izkazala Anja Prša. Tjaša Nemec je izsilila prekršek 25 metrov od gola, k žogi pa je samozavestno pristopila kapetanka Pomurk ter jo z natančnim udarcem in ob pomoči prečnika pospravila za črto ljubljanskega gola. Ob koncu prvega polčasa so Ljubljančanke po napaki v gostujočih vrstah ogrozila vrata Pomurja, vendar Urška Žganec ni bila dovolj zbrana ob zaključnem strelu.

Domači strateg Upelj je v drugem polčasu posegel po nekaj spremembah, Ljubljančanke pa so postale nevarnejše. Nov udarec z razdalje je v 13. minuti nadaljevanja končal v naročju Zale Meršnik, dve minuti kasneje pa so bile prvič v drugem polčasu nevarnejše tudi Pomurke. Prosti strel Špele Rozmarič je končal v bloku, za udarec z razdalje pa se je odločila Maruša Česnik, a je Korošica žogo poslala mimo leve vratnice. Zilićeva je bila dobro postavljena ob strelu Vite Žolek, ki je merila s 30 metrov, v 66. minuti pa je nov poskus od daleč odbila Manja Benak, a jo je pri tem žoga zadela v roko. Piščalka je ostala nema.

Pet minut kasneje je bilo vroče v kazenskem prostoru Pomurja. Prosti strel je izvedla Manja Rogan, Mešnikova je žogo odbila, v nadaljevanju pa je žogo izbila gostujoča obramba. Zmajčice so stopnjevale pritisk na obrambo Pomurja, ki je klonila v 79. minuti. Zala Meršnik se je v kazenskem prostoru trikrat soočila z Adrijano Mori, odbila dva udarca, v tretje pa je bila nemočna, Korošica se je veselila izenačenja. Le dobro minuto kasneje so bile Ljubljančanke na pragu vodstvo. Morijeva je pobegnila svojim čuvajkam, Meršnikovi pa ni preostalo drugega, kot da jo zaustavi s prekrškom. Enajstmetrovko je izvedla Lucija Grad, dvoboj iz oči v oči pa je pripadel enkrat mlajši Meršnikovi.

Zaključnih deset minut ni ponudilo resnejših priložnosti, o finalistu pa so odločali streli z bele točke. Vloga osrednje junakinje je pripadla Zali Meršnik, ki je že z obrambo enajstmetrovke v rednem delu tekme dokazala, da zaustavljen kazenski udarec Dzsenifer Marozsan, na tekmi Slovenije in Nemčije, ni bil naključje. Mariborčanka med vratnicama Pomurja je najprej prebrala namero Anje Milenković, v tretji seriji pa zaustavila še udarec Natalije Golob. Pomurke niso grešile, Jadranko Zilić so premagale Anja Prša, Kaja Korošec, Špela Rozmarič in Sara Makovec.

Ženski nogometni klub TELEMACH GMT Beltinci si je tako še sedmič zapored priigral uvrstitev v finale pokalnega tekmovanja, konec maja pa bo v Ljubljani napadel prav tako sedmi naslov pokalnih prvakinj. Po polfinalnem spopadu je za našo spletno stran spregovorila Zala Meršnik. »Videli smo trd boj za vsako žogo, a na koncu je bila tudi sreča na naši strani. Vedele smo, da je Olimpija kakovostna ekipa, vendar smo se zavedale, da lahko igramo z Ljubljančankami,« je dejala šestnajstletna vratarka, ki je zaustavila tri kazenske udarce.

Koliko samozavesti je prinesla obramba v drugem polčasu? »V glavi sem šla tudi skozi scenarij, da bi lahko odločali kazenski udarci. Vesela sem, da se je odvilo tako, kot se je. Vsaka zaustavljena enajstmetrovka da dodatno motivacijo, še posebej, ker smo z zaustavljeno enajstmetrovko ostale v igri za finale pokalnega tekmovanja,« poudarja Mariborčanka, ki je razkrila, kaj se vratarju podi po glavi med izvajanjem kazenskih udarcev: »Vsak vratar si želi obraniti čim več strelov, v glavi pa skušaš ugotoviti smer strela.«

Mlada ekipa je s pomembno zmago zrasla tudi v samozavesti, čeprav se varovanke Nuše Ladinek zavedajo, da lahko prikažejo precej boljše predstave. A v derbijih največ štejejo zmage, tokratna pa prinaša dobro popotnico za zaključek letošnje sezone. »Dobile smo nov dokaz, da lahko igramo z vsako ekipo in da prvenstvo še zdaleč ni odločeno,« zaključuje reprezentantka Slovenije, ki jo v nedeljo čaka ligaško gostovanje v Ankaranu.

ŽNK OLIMPIJA - ŽNK TELEMACH GMT BELTINCI (1:1) 3:5*
Strelki:
Mori (79'); Prša (37')
TELEMACH GMT Beltinci: Meršnik, Prša, Korošec, Rozmarič, Šiftar (92' Sok), Česnik, Makovec, Kolbl, Zajmi, T. Nemec (53' Hofman), Šoronda (27' Žolek). Trenerka: Nuša Ladinek.

Tekst: PeD

Kontakt
Ženski nogometni klub POMURJE BELTINCI
Bratonci 18a
9231 Beltinci
info@znkpomurje.com

Branko GROS
Tel.: 041 751 542
E-mail: branko.gros@teleing.com
Socialna omrežja
Generalni sponzorji