SKUPNA ŽELJA NAS ŽENE NAPREJ

2018-08-02
Članska ekipa ŽNK TELEMACH GMT Beltincev se kljub visokim temperaturam in žgočemu soncu nemoteno pripravlja na pričetek nove sezone, v kateri bodo Pomurke napadle dvojno krono. Z optimizmom se v nove izzive podaja tudi predsednik kluba Branko Gros, ki je v daljšem pogovoru odgovoril na vprašanja o aktualni tematiki.

Minilo je osem mesecev od izvolitve na mesto predsednika. Kako gledate na minulo obdobje?
"Obdobje je bilo iz mojega vidika uspešno. Ekipe smo naslonili na lasten kader, kljub menjavi generacije in pomladitvi se to ni močno poznalo na rezultatu. Res je, da članska ekipa ni postala državni prvak, a so tekme in rezultati pokazali kakovost moštva. Minula sezona je dokaz, da je klub na pravi poti. Tudi v bodoče bo usmeritev kluba enaka, osnova bodo domače igralke in vzgoja lastnega kadra, iz okoliških sredin pa bomo vključevali perspektivne nogometašice. Veseli me, da igralke kažejo izredno voljo za delo in nogomet. V ekipi vlada odlično vzdušje, gre za močno skupino, ki se dobro razume tudi izven igrišča in to se odraža tudi pri rezultatih.

Veseli me, da uspešno rešujemo tudi infrastrukturne projekte. Pri tem se je potrebno zahvaliti Krajevni skupnosti Bratonci in Turističnemu društvu Bratonci, ki sta nam omogočila uporabo tukajšnjega igrišča. S strani Fundacije za šport smo prejeli finančna sredstva za izvedbo projektov na objektu. Dobro sodelujemo tudi z občino in okoliškimi klubi, zato verjamem, da bo tudi to v prihodnje prineslo še boljše rezultate."

Dekleta so izredno motivirana, kaj pa vam daje zagon za delo v klubu?
"Ni težko najti motiva, ko vidiš zagnanost deklet, tistih najmlajših pa vse do članic. Potrebno je vedeti, da gre za dekleta, ki se z nogometom ukvarjajo iz ljubezni do igre in za svoje delo niso plačane. Naprej jih žene srce, njihova volja ter želja po rezultatu, napredku in preboju v reprezentance. To tudi vsem ostalim, ki delujemo v klubu, daje dodatno energijo. Res je, da se včasih vprašaš, 'kaj mi je tega treba', a prav zagnanost in razmišljanje deklet nas vse ženeta naprej."

V preteklosti ste dolga leta delovali na Nogometni zvezi Slovenije, kaj vas je po selitvi v klubske vrste pozitivno in negativno presenetilo?
"Kot predsednik komisije za ženski nogomet NZS deluješ v okviru nacionalne zveze. V tej vlogi več pozornosti namenjaš reprezentančnim aktivnostim in temu, kaj je potrebno opraviti v samih tekmovanjih. Kot klubski delavec pa se lažje in hitreje seznaniš s težavami v klubskih sredinah. Ugotavljam, da ljudje v službah NZS in tisti, ki se ukvarjajo s problematiko dekliškega in ženskega nogometa, praviloma ne prihajajo iz ženskih nogometnih klubov in dejansko ne poznajo problematike dela z mladimi. In to je narobe. Menim, da bi morala biti povezava precej močnejša. Za razvoj dekliškega in ženskega nogometa bi morali pri NZS skrbeti kompetenčni posamezniki.

Potrebno se je zavedati, da eni brez drugih ne moremo. Igralke od malega vzgajamo v klubih, reprezentance pa črpajo igralke, ki so zrasle v klubih. Na tem področju pogrešam več povezave. Nogometna zveza bi morala več vlagati v klube, ki imajo kompletne starostne piramide, dobro in strokovno delajo ter zagotavljajo igralke za reprezentančne selekcije. Med takšne klube zagotovo spada tudi ŽNK Pomurje. Praktično si ni moč predstavljati reprezentance brez večjega števila članic ŽNK Pomurja.

Kljub temu pa smo klubi s celotno piramido postavljeni v praktično isti položaj kot klubi, ki nimajo mlajših kategorij in gre za nekakšne umetne tvorbe. Mislim, da je to napačen pristop in se bodo morali pri zvezi ukvarjati tudi s tem, kako klubom s kakovostnim delom v mlajših selekcijah bolj pomagati in jih nagraditi za delo v dekliškem nogometu. Dekliški in ženski nogomet se v prihodnje ne bo razvijal brez dobro organiziranih klubov, usposobljenih trenerjev in kompletne piramide. To je edina prava smer.

Ob začetku priprav je bil napovedan naskok na dvojno krono. Ambicijam vodstva kluba so se pridružile tudi nosilke igre, ki so kljub ponudbam ostale zveste Pomurju.
Še enkrat je potrebno javno povedati, da smo bili spomladi na nekaterih tekmah oškodovani s strani sodnikov, kar je potrdila tudi sodniška stroka. Dejstvo je, da smo, več ali manj, zaradi tega ostali brez naslova državnih prvakinj, a to ni skalilo odličnega vzdušja v klubu. Igralke držijo skupaj, tvorijo trdno celoto in se dobro počutijo v tej sredini. Gre za izjemno mlado ekipo, ki je v povprečju stara malce čez 17 let, niti ena od posameznic pa po koncu sezone ni pomislila na selitev k enemu od nasprotnikov. Mislim, da to pove vse o tem, kako dobro se počutijo v klubu in da tukaj vidijo perspektivo. Klub je dobro organiziran, kar čutijo tudi dekleta."

Moštvo sta najprej okrepili Sara Agrež in Eva Potočnik, nato se je za vrnitev v matično sredino odločila tudi Tjaša Tibaut.
"Po koncu sezone smo ocenili položaj, na določenih mestih smo videli še nekaj pomanjkljivosti, zato smo poiskali okrepitve. Gledali smo na to, da gre za mlade in nadarjene igralke. Sara Agrež in Eva Potočnik spadata med največje talente slovenskega nogometa. Odlično sta se vklopili v moštvo, ekipi pa že zdaj prinašata dodatno vrednost. V domačo sredino se je vrnila Tjaša Tibaut. Želela si je povratka domov, nedvomno pa gre za posameznico, ki lahko z individualno kakovostjo in izkušnjami odloča dvoboje. V novi sezoni nam bo zagotovo zelo koristila.

Na treningih vidimo, da so igralke izjemno zagrete in delajo z veseljem, saj so si zadale visoke cilje. Hočejo osvojiti dvojno krono. Ne podcenjujemo konkurence, a glede na kakovost ekipe lahko rečemo, da smo prvi favorit prvenstva. Prepričan sem, da bomo v letošnji sezoni osvojili naslov državnih in pokalnih prvakinj."

Že prej ste dejali, da v klubu praktično ni igralke, ki ne bi bila del reprezentančnih selekcij. Je to lahko tekom sezone tudi ovira?
"Na to opozarjam že nekaj časa. Menim, da so nekatere igralke preobremenjene. Zavedam se, da morajo na kvalifikacijskih tekmah igrati vse najboljše igralke, a me moti, da se igralke po nepotrebnem obremenjuje na prijateljskih turnirjih mlajših reprezentančnih selekcij. Igralke so tekom sezone velikokrat odsotne, zato imamo pogosto težave glede izvedbe treningov. Selektorji bi morali razmišljati v smeri, da pripravljalne akcije izkoristijo za preizkus mlajših posameznic, nosilke pa bi bile tako manj obremenjene. V zadnjem letu sta se v reprezentanci poškodovali dve igralki, kar je velik izpad. Zadnja poškodba se je zgodila na aktivnosti, ki bi se ji lahko izognili. Tudi pri igralkah je vidno, da so preobremenjene in zasičene, zato morajo tudi strokovni štabi reprezentanc temu posvetiti več pozornosti."

Veliko število reprezentantk je dokaz, da je ŽNK Pomurje eden najpomembnejših stebrov slovenske nogometne družine. Mirne vesti lahko zapišemo, da to ne velja zgolj za ženski nogomet. Pogrešate več posluha s strani NZS?
"Zagotovo je nogomet doma tudi v Prekmurju, kjer dosega veliko priljubljenost. Tudi ženski nogomet ima tukaj domovinsko pravico in svojo pripadnost. V primerjavi z ostalimi klubi imamo precej več stroškov s potovanji, ki poberejo velik del proračuna, vzgajamo veliko število reprezentantk. Kot sem že dejal, s strani Nogometne zveze Slovenije ni pravega posluha, klubi, kot je ŽNK Pomurje, bi morali biti na določen način stimulirani. Moram priznati, da sem razočaran. Pri klubskih prizadevanjih pri NZS pogrešam več podpore s strani MNZ Murska Sobota, saj lahko regionalne zveze pri tem odigrajo veliko vlogo."

Kakšni so cilji in pričakovanja z mlajšimi selekcijami, ki so z uspešnimi rezultati navduševale tudi v pretekli sezoni?
"Več pozornosti moramo nameniti promociji in pridobivanju mlajših igralk v klub. Potrebno bo iti v vrtce in šole, se povezati z okoliškimi sredinami, kot že sodelujemo s Stanjevci, v Apačah že imamo izpostavo. Svojo dejavnost moramo preko izvenšolskih dejavnosti razširiti tudi v okoliške osnovne šole. Čeprav v mlajših selekcijah vadi precej deklet, moramo igralsko bazo še razširiti. Maksimalno moramo izkoristiti možnost mešanega nogometa, torej da lahko dekleta nastopajo tako za fantovske kot dekliške ekipe.

Dvigniti moramo strokovni nivo dela, saj se je potrebno zavedati, da vzgajamo igralke, ki bodo nekoč nosile dres članskega moštva. Članice ustvarja rezultate, pri mlajših ekipah pa mora biti v ospredju vzgoja. Ne le v nogometnem smislu, ampak tudi kot osebnosti, saj je dejstvo, da vse ne bodo zrasle v nogometašice, bodo pa lahko klubu pomagale na drugih področjih, kot donatorji, sponzorji, delavci v klubu in podporniki ali nenazadnje kot starši. Tudi zato je potrebno poskrbeti, da na svoje aktivnosti v klubu ohranijo dobre spomine."

Trenerska posadka je ostala nespremenjena, od vloge športnega direktorja pa se je poslovil oče kluba Štefan Kozic. Kako njegova odločitev vpliva na nadaljnjo usodo kluba?
"Štefan Kozic je ustanovitelj Ženskega nogometnega kluba Pomurje, za katerega je v skoraj dveh desetletjih delovanja storil izredno veliko. Gre za ime, ki je tesno povezano z ženskim nogometom in klubom samim. Ženski nogometni klub Pomurje je pod njegovo taktirko zrasel do sredine z največjim številom lovorik v slovenskem ženskem nogometu. Škoda, da se je odločil umakniti, saj bi lahko klubu dal še veliko, a kot predsednik spoštujem njegovo odločitev.

Mesta športnega direktorja po slovesu Štefana Kozica nismo zasedli, naloge so se razdelile med posameznike v vodstvu kluba, zato glede operativnega delovanja kluba na tem področju ni bilo težav. Trenerski kader ostaja nespremenjen, upravni odbor je sprejel odločitev, da trenerji delajo dobro in jim je potrebno zaupati tudi v prihodnje."

Dotaknili smo se že sodelovanja z okoliškimi sredinami, delovanje kluba pa bi si težko predstavljali brez pomoči Krajevne skupnosti Bratonci in Turističnega društva Bratonci. Kako je na drugih področjih?
"Krajevni skupnosti Bratonci in Turističnemu društvu Bratonci se je potrebno še enkrat zahvaliti za vse, kar nam nudijo. Stojijo nam ob strani, vselej so nam na razpolago in pomagajo po svojih močeh. Brez njihove pomoči organizacije kluba ne bi zmogli peljati na trenutnem nivoju.

Premika se tudi na ostalih področjih. Trudimo se, da sodelovanje z Občino Beltinci postavimo na višji nivo, kot je bilo do sedaj. V preteklosti je prišlo do kratkih stikov, vendar menim, da to niso nepremostljive ovire. Pogovarjamo se o skupnem sodelovanju, dobro sodelujemo z županom in ljudmi, ki delajo v športni zvezi. Iščemo rešitve za prihodnost, saj lahko rastemo zgolj tako, če si bomo pomagali. Z lokalnimi klubi vzgledno sodelujemo, pogosto nas vabijo na turnirje mlajših selekcij, ki se jih radi udeležujemo. Če v okoliških klubih najdemo perspektivne igralke, skušamo to reševati v okviru mešanega nogometa. Upam, da bomo sodelovanje s temi sredinami še dvignili, a je za določene zadeve potreben čas.

Potrebno je poudariti, da je klub glede organiziranosti že zdaj na visokem nivoju, razmišljam pa, kje so še rezerve in kje lahko storimo korak ali dva naprej. Dejstvo je, da klub brez posameznikov, ki nesebično pomagajo, ne bi uspel delovati. Tudi po moji izvolitvi na mesto predsednika nadaljujejo svoje poslanstvo in za to sem jih tudi sam hvaležen, saj klub brez njihove pomoči ne bi nadaljeval z delovanjem."

Nikoli ni tako dobro, da ne bi moglo biti še bolje. Kje ima klub največ rezerv?
"Izboljšati moramo infrastrukturne pogoje. S prijavami na razpise skušamo ustvariti pozitivne premike glede izboljšanja infrastrukture. Potrebno se bo dogovoriti tudi glede souporabe objektov v Beltincih. Vemo, da je v načrtu izgradnja igrišča z umetno travnato površino.

V naši regiji je osnovna problematika povezana predvsem s financiranjem klubov. Gre za perečo težavo, saj pokrajina nima veliko močnih gospodarskih družb. Imamo pogon, v katerem je v minuli sezoni nastopalo 146 igralk, klubske selekcije pa so potovale po celotni državi, predvsem zahodnem delu Slovenije. Tukaj imamo še precej rezerv, pričakujem pa tudi več pomoči Občine Beltince v okviru proračunskih sredstev, ki so namenjene financiranju športne dejavnosti. Že večkrat smo izpostavili potrebo po spremembi pravilnika o financiranju športne dejavnosti. Ženski nogometni klub mora imeti enako vlogo, kot jo imajo ostali klub v občini. Za ženski nogometni klub je praktično nemogoče, da bi igralski kader črpal iz občine z eno osnovno šolo.

S pomočjo osnovnih šol, v prvi vrsti v Beltincih, moramo povečati igralski kader v mlajših selekcijah. Povečati moramo bazo, saj se je potrebno sprijazniti, da je osip v dekliškem nogometu precej večji kot v fantovskem."

Ne smemo pa pozabiti niti na pomoč vseh tistih, ki dekletom pomagajo, da uresničujejo svoje sanje.
"Zahvaljujem se vsem sponzorjem, predvsem pa generalnima pokroviteljema, GMT-ju in Teleingu oziroma Telemachu, ki se je pred meseci združil z našim dolgoletnim sponzorjem. Seveda ne smemo pozabiti niti na ostale partnerje, ki po svojih najboljših močeh pomagajo klubu. Njihova imena lahko vidite na panojih ob igrišču, spletni strani in klubskih dokumentih ter so prav tako nepogrešljiv del skupne zgodbe.

Pomemben del kluba so tudi starši, ki za mlade igralke plačujejo vadnino. Le-ta je pomemben del financiranja dejavnosti mlajših selekcij. Brez pomoči staršev ne bi uspeli izpeljati vseh projektov. Predsednik in upravni odbor nista dovolj za uspešno delovanje kluba, saj za društvom stojijo starši, sponzorji in nenazadnje tudi gledalci, ki prihajajo na tekme. V imenu kluba se vsem zahvaljujem za pomoč in upam, da bo tudi vnaprej tako."

Avtor: PDo

Kontakt
Ženski nogometni klub POMURJE BELTINCI
Bratonci 18a
9231 Beltinci
info@znkpomurje.com

Branko GROS
Tel.: 041 751 542
E-mail: branko.gros@teleing.com
Socialna omrežja
Generalni sponzorji