V SOMBOTELU DO REMIJA

2018-08-05
Članska ekipa ŽNK TELEMACH GMT Beltincev že odšteva dneve do pričetka prvenstva in uvodnega derbija z Olimpijo. Moštvo je včeraj odigralo novo preizkušnjo, varovanke Nuše Ladinek so gostovale v madžarskem Sombotelu. Pomurke so bile gostje Haladas-Viktorie, ki je včeraj proslavil 25. obletnico ustanovitve kluba.

Obračun, ki ga je ob žgočem soncu spremljala peklenska vročina, ni ponudil zmagovalca, ekipi sta se razšli z rezultatom 1:1. Gostiteljice so kljub pobudi Pomurk dobile prvi polčas, rumeno-modre pa so izenačile kmalu po vrnitvi na zelenico. Rumeno-modre so kmalu po pričetku srečanja prevzele pobudo in bile nevarnejši tekmec. Špela Kolbl in soigralke so si pripravile nekaj priložnosti, vendar so bile v zaključku akcij premalo zbrane in konkretne.

Nekaj udarcev je poletelo preko domačih vrat, nogometašice Haladas-Viktorie pa so prvič zapretile po 20 minutah igre. Po napaki pred kazenskim prostorom Pomurja se je ena od domačink znašla sama pred golom, a je Lili Balažic poskus s šestih metrov odbila mimo desne vratnice. So pa gostiteljice povedle po kotu. Gostujoča obramba ni uspela izbiti okroglega usnja, žoga je končala pri Heike Manhart, Avstrijka pa jo je s sedmih metrov pospravila v mrežo Pomurja.

Pomurke so tudi po prejetem zadetku nadaljevale s svojo igro, si še v prvem polčasu pripravile nekaj obetavnih situacij, ki pa so tudi po zaslugi čvrste in disciplinirane igre domačink ostale neizkoriščene. Nagrada za trud je prišla v drugi minuti nadaljevanja srečanja, ko je domačo prednost izničila Kaja Korošec. Akcijo sta na desni strani igrišča pričeli Luana Zajmi in Anja Prša, ki je v ogenj poslala Špelo Kolbl. Prva strelka minulega prvenstva je krenila ob desni stranski črti, žogo poslala na rob kazenskega prostora, kjer pa Eva Potočnik ni uspela priti do strela. Madžarke so podajo izbile do Sare Makovec, ki je zaposlila Kajo Korošec, Štajerka pa je po prodoru s 17 metrov zadela v levi kot domačega gola.

Izid se v nadaljevanju dvoboja ni več spremenil. Dvoboj s čvrsto zasedbo Haladas-Viktorie, ki je pred dnevi remizirala s slovaškim prvakom Slovanom in avstrijskim podprvakom Sturmom, v minuli sezoni pa je remizirala tako s Ferencvarošem kot MTK-jem, je prinesel nova koristna spoznanja. Le-teh se je dotaknila tudi Kaja Korošec: »Šlo je za novo pomembno preizkušnjo, ki sem jo vzela zelo resno, saj se zavedam, da so takšne tekme zelo pomembne za ekipo in bodo prinesle veliko videnj za nadaljevanje priprav.«

Šestnajstletnica se je strinjala, da so se nasprotnice zoperstavile z agresivno igro, kar pa lahko zgolj koristi našemu moštvu: »Tekma je bila dokaj agresivna in vidno je bilo, da se ženska igra krepi. Na vseh tekmah bomo morale biti agresivne in močne v duelih, da bomo lahko žogo držale v svoji posesti in si ustvarjale priložnosti za zadetke. S tekme v tekmo smo boljše, uigravamo ekipo, zato so takšni dvoboji zelo dobrodošli in koristni.«

Pomurke so v poletnih pripravah odigrale štiri tekme, dvakrat so se udarile tudi s fantovsko selekcijo. Prav Kaja, ki je še v minuli sezoni igrala za kadetsko ekipo Slovenske Bistrice, je pravi naslov za vprašanje o razlikah med fantovskimi in dekliškimi tekmami. »Razlike med ženskim in moškim nogometom so vidne. Moška igra je hitrejša in manj je ostrejših prekrškov, ki jih je v ženskem nogometu precej. Je pa pri puncah več želje in strasti. Iz izkušenj povem, da se tako v moški kot v ženski ekipi zelo dobro razumemo in se v prvi vrsti zabavamo, kar je najpomembnejše. Ko pride do tekem, se to lahko zelo hitro spremeni. Ženske se hitro razjezijo in delajo nespametne prekrške, ki so v večini boleč. (smeh) Pri fantih je tega manj in jezo očitno sproščajo izven igrišča. Se pa iz vseh tekem nekaj naučiš. Ko igraš s puncami proti moški ekipi, je duelov manj, saj so fantje fizično močnejši, zato moraš tekmo odigrati pametno. Ko igramo proti ženski ekipi, pa se rade volje podam v kakšen dvoboj z nasprotnico,« poudarja Štajerka.

Članska ekipa ŽNK TELEMACH GMT Beltincev je v pripravah še neporažena, dobre predstave in rezultati pa moštvu dajejo dodaten zagon za delo. »Mislim, da priprave potekajo dobro. Res je, da ne treniram s soigralkami, saj delovne kilometre nabiram s fantovsko ekipo Slov Bistrice, vendar so tekme, ki smo jih odigrale doslej, prinesle dobre rezultate. Vedno bolj smo uigrane in vidi se, da napredujemo fizično in psihično. Menim, da smo zelo dobro pripravljene na sezono in imamo še nekaj časa, da izpilimo podrobnosti,« ugotavlja Kaja.

Kot že zapisano, se je Kaja v uvodu drugega polčasa podpisala pod izenačujoči gol, ki je bil za člansko reprezentantko Slovenije nekaj posebnega. »Včerajšnji zadetek sem posvetila dedku, ki je, žal, preminil minuli teden. Zadetek mi pomeni ogromno in vem, da je bil dedek ponosen name in na vse svoje vnuke,« je zaključila vsestranska igralka, ki se je po gostovanju v Sombotelu že ozrla proti novim obveznostim.

Zale Meršnik v skladu z dogovorom tokrat ni bilo v kadru, Mariborčanko pa je v golu nadomestila mlada Lili Sofija Balažic. Šele štirinajstletna vratarka je z odliko opravila svoje delo, zaustavila nekaj nevarnih poskusov, medtem ko pri zadetku ni imela pravih možnosti. »Zamenjati Zalo Meršnik ter zaigrati v članski ekipi je zame lepa priložnost in odlična spodbuda. Veselim se vsake naslednje priložnosti,« zadovoljstva ne skriva obetavna vratarka.

Kako je srečanje spremljala iz gola? »Videla sem hitro in napeto igro, z veliko priložnosti mojih soigralk. Za zmago nam je zmanjkalo le malce sreče,« je poudarila starejša od sester Balažic, ki se je z najlepšim posredovanjem izkazala tik pred zadetkom, ko se je iz oči v oči soočila z eno od domačink. »Prva obramba je bila zagotovo tista, ki mi je dala dodatno samozavest za nadaljnjo igro, predvsem pa me je motivirala podpora starejših in izkušenih soigralk,« je sklenila Bistričanka.

HALADAS VIKTORIA FC - ŽNK TELEMACH GMT BELTINCI 1:1 (1:0)
Strelki: Manhart (21'); Korošec (47')
TELEMACH GMT Beltinci: Balažic, T. Nemec, Prša, Korošec, Rozmarič, Makovec, Zajmi, Agrež, Potočnik, Kolbl, Tibaut. Igrale so še: N. Nemec, Hofman, Pernek, Čizmazija. Trenerka: Nuša Ladinek.

Več fotografij najdete na Facebook strani ŽNK Pomurja.

Avtor: PDo

Kontakt
Ženski nogometni klub POMURJE BELTINCI
Bratonci 18a
9231 Beltinci
info@znkpomurje.com

Branko GROS
Tel.: 041 751 542
E-mail: branko.gros@teleing.com
Socialna omrežja
Generalni sponzorji