VELIKI INTERVJU: SARA MAKOVEC

2019-01-04
Pred dnevi smo zakorakali v leto 2019, ki ga pri Ženskem nogometnem klubu TELEMACH GMT Beltinci odpiramo z velikimi intervjujem s Saro Makovec. Ljutomerčanka je ena najpomembnejših figur v igri Pomurk in tako tudi ena najprimernejših sogovornic po uspešni polovici sezone.

Članska ekipa je jesenski del prvenstva sklenila brez oddane točke…
Dosegle smo to, kar smo si zadale pred začetkom sezone. Jesenski del sezone smo sklenile s popolnim izkupičkom – dvanajstimi zmagami. Jesen je bila uspešna, čeprav je res, da bi lahko nekatere tekme odigrale bolje, a na koncu šteje točkovni izkupiček. Igrale smo ekipno in na ta način dosegle veliko zadetkov.

Kje še imate rezerve?
Ekipe lahko močno napreduje predvsem v fazi obrambe. Glede na potek prvenstva igralke obrambi ne dajemo veliko poudarka, vendar tekme proti Olimpiji in Radomljam kažejo, da moramo znati odigrati tudi v fazi branjena. Mislim, da lahko na tem področju naredimo še veliko.

Vključno s pokalno ste vknjižile trinajst zmag. Katera je bila najpomembnejša?
Zagotovo največ štejeta zmagi na obeh tekmah z Olimpija. Prva zmaga nam je dala dodaten zagon in potrditev, da smo dobro delale med napornimi poletnimi pripravami. Šlo je tudi za nekakšno nagrado. Tudi zmaga v Ljubljani je bila pomembna za samozavest, z njo pa smo povečale prednost na vrhu lestvice.

Kako močno je uvodna zmaga vplivala na samozavest?
Vsaka zmaga je pomembna, veča samozavest, dobljeni derbiji pa štejejo dvojno. Zmage na pomembnih tekmah dajo potrditev, da si boljši, kar nato še z večjo vnemo kažeš na igrišču.

Letos ni troboja za vrh lestvice, kljub temu pa se zdi, da se nabor neugodnih nasprotnikov veča.
Zdi se mi, da klubi napredujejo z leta v leta. V večini klubov se dobro dela, znanje se izpopolnjuje, v člansko konkurenco prihajajo dekleta, ki si želijo napredka. To je dobro za celotno ligo, saj nas konkurenca žene naprej. Krim je tako premagal Olimpijo, Maribor je jeseni pokazal, da se lahko kosa z nami, prav Mariborčanke pa so verjetno najbolj napredovale. Tako kot Pomurje, ima tudi Maribor mlado ekipo, a dekleta z agresivno igro dobro zaustavljajo nasprotnice.

Kako ocenjujete svojo igro v prvem delu sezone?
Nisem najbolj zadovoljna, saj se zavedam, da sem sposobna več in lahko dam še več od sebe. To bom poskušala popraviti v nadaljevanju prvenstva, ko nas čaka še nekaj izjemno pomembnih tekem.

Ste motor sredine igrišče, od vas se vselej pričakuje veliko. Je to pritisk ali dodatna motivacija?
Mislim, da je to dodatna motivacija. Vsak posameznik želi upravičiti pričakovanja okolice ter se oddolžiti za zaupanje trenerskega štaba in vodstva kluba. Zagotovo pa ima vsaka posameznica na tekmah tudi svoje cilje.

Kakšni so vaši cilji na tekmah?
Glede na moj položaj na igrišču, igram v zvezni vrsti, je to veliko teka in asistenc, ena od mojih osrednjih dolžnosti je razigravanje ekipe, seveda pa se razveselim vsakega doseženega zadetka.

S kakšnimi cilji pa ste vstopili v leto 2019?
Upam, da nam bo po dveh sezonah premora ponovno uspelo osvojiti naslov državnih prvakinj in poleti nastopiti v kvalifikacijah za UEFA Ligo prvakinj, v katerih se želimo predstaviti v dobri luči. Na reprezentančnem nivoju pa si želim uvrstitve na evropsko mladinsko prvenstvo.

Omenjate tudi reprezentančne obveznosti, z mladinsko boste spomladi lovile zaključni turnir.
Menim, da imamo letos zelo dobro ekipo, saj gre za izredno močno generacijo. Že od prvih priprav imamo zgolj en cilj. Želimo si uvrstitve na evropsko prvenstvo. Glede na izžrebano skupino v elitnem krogu kvalifikacij nismo brez možnosti za preboj na zaključni turnir.

Reprezentanca je blestela že jeseni, ko je dobila tri tekme, po vašem zadetku pa so padle tudi trikratne evropske prvakinje Švedinje.
Pred odhodom na turnir smo si zadale cilj, da hočemo dobiti vse tri tekme. Po prvih dveh zmagah smo bile prepričane, da lahko dobimo tudi dvoboj s Švedsko. Tekma z gostiteljicami se je razvila tako, da je na koncu odločil moj zadetek.

Skorajda polovico mladinske izbrane vrste sestavljate igralke Pomurja.
To je potrditev, da se v Pomurju dobro dela. V klubu imamo veliko perspektivnih igralk, ki se želijo dokazati. Mislim, da bi bilo reprezentanci težko brez pomoči Pomurja.

Je zaradi uigranosti  lažje igrati v dresu z državnim grbom?
Lažje je igrati s soigralkami, ki jih poznaš že iz kluba. Poznaš jo do obisti, veš, kakšna igralka je, lažje predvidevaš, kakšna bo njena naslednja poteza. A tudi z igralkami iz drugih sredin se dobro razumemo, saj smo skupaj že tako dolgo, da se dobro poznamo.

Ste tudi del članske reprezentance, v kateri slačilnico delite tudi s svojim idolom iz mlajših let. Si po prvih korakih v Pomurju predstavljala, da boš nekoč zaigrala z Matejo Zver?
Priznam, da si tega nisem niti predstavljala. Mateja Zver je vzor večini, če ne že vsem igralkam iz slovenskega prvenstva. Lepo in koristno je igrati poleg nje, saj se na lastne oči prepričaš, koliko moraš trenirati in garati za to, kar dosega Mateja. To da motivacijo za dodatno odrekanje.

Kakšen je spomin nogometnih začetkov?
Za igranje nogometa me je navdušil oče, z nogometom pa sta se v času mojega otroštva ukvarjali tudi teti. Prve korake sem pri šestih ali sedmih letih storila v fantovskih selekcijah Ljutomera, pri dvanajstih letih pa sem se odločila za prestop v Pomurje.

Kako je potem prišlo do prestopa v Ženski nogometni klub Pomurje?
S fantovskimi selekcijami Ljutomera smo se velikokrat merili s Pomurjem, tako je prišlo do prvih stikov, vodstvo kluba je kontaktiralo očeta in kmalu zatem je prišlo do menjave kluba.

Ob praktično prvi priložnosti vam je tedanji strateg Bojan Jančar ponudil tudi mesto v članski ekipi.
V članskem moštvu Pomurja sem prvič zaigrala na tekmi proti Rudarju, ki je bil tedaj najmočnejši konkurent in se je z nami boril za vrh lestvice. Spomini na prvi nastop so dobri, saj smo tedaj slavile tesno zmago.

Tedanja ekipa je bila precej starejša od sedanje, je bilo zato za vas kaj lažje ali težje?
Menim, da je bilo težje, saj so bile soigralke starejše in izkušenejše, tudi trener jim je lahko bolj zaupal, a sem lahko bila glede na ponujeno minutažo zadovoljna s svojim položajem. Tedaj je bilo dobro, da sem se lahko učila od njih ter poslušala njihove nasvete. Hitro so me sprejele medse, imele smo dobro ekipo, tako kot vselej do sedaj.

Pomurska javnost vas je bolje spoznala sredi leta 2016, ko ste zablesteli na tekmi kvalifikacij UEFA Lige prvakinj proti albanski Vlaznii.
Igrale smo pred polnimi tribunami, prisotne je bilo nekaj treme, saj sem prvič nastopila na takšni ravni. Strah je po vstopu na zelenico hitro izginil, soigralke pa so me spodbujale in mi pomagale. Začetek tega poglavja sicer ni bil najlepši, saj sem po vstopu v igro zapravila najstrožjo kazen, a sem se nato oddolžila z zadetkom ter podala še za enega ali dva gola. Konec je bil dober, tako da se rada spominjam te tekme.

Kako lepo bi bilo spet gostiti mednarodne preizkušnje na domačih tleh?
Nekaj najlepšega je igrati pred domačimi navijači in polnimi tribunami, ki dajo dodatno podporo in motiv. Še lepše se je pokazati domačemu občinstvu in mu pokazati, za kaj skozi celotno leto garaš v mrazu in vročini.

Kaj pa bi povečalo priljubljenost ženskega nogometa v slovenski javnosti?
Zagotovo uspešen nastop na mednarodni ravni. Verjetno bi za dodatno uveljavitev ženskega nogometa poskrbel morebiten preboj v redni del UEFA Lige prvakinj, s čimer bi dokazale, da tudi slovenska dekleta igramo dober nogomet. S tem bi morda na tribune zvabile več gledalcev in k sodelovanju privabile tudi dodatne sponzorje.

Imate ob koncu pogovora še kakšno sporočilo za vse, ki spremljajo »žuto-plave«?
Vsem navijačem in privržencem kluba želim srečno in uspešno leto 2019 ter komaj čakam, da se spomladi vidimo na kateri od naših tekem.

Tekst: PDo

Kontakt
Ženski nogometni klub POMURJE BELTINCI
Bratonci 18a
9231 Beltinci
info@znkpomurje.com

Branko GROS
Tel.: 041 751 542
E-mail: branko.gros@teleing.com
Socialna omrežja
Generalni sponzorji