DO NASLOVA BREZ ODDANE TOČKE

2019-05-27
Naslov se je vrnil domov, v vitrine Pomurja! Državne prvakinje so sedmo zvezdico potrdile z novo zmago, po preobratu je padla tudi Olimpija. Pomurke so, čeprav so zadnjo tekmo odigrale brez štirih igralk prve ekipe, na zadnji ligaški tekmi pred 250 gledalci dokončale niz brez oddane točke.

ŽNK TELEMACH GMT BELTINCI – ŽNK OLIMPIJA 2:1 (0:1)
Strelke:
Kolbl (76'), Tibaut (91'); Vindišar (34'),
ŽNK TELEMACH GMT Beltinci: Meršnik, Prša, Rozmarič, Sok, T. Nemec (94' Horvat), Korošec, Makovec, Kolbl, Čizmazija (72' Pernek), Tibaut, Hofman (1' N. Nemec). Na klopi: Nemet, Vidovič, Agrež. Trenerka: Nuša Ladinek.

Enaindvajset ligaških tekem, prav toliko zmag in serija brez oddane točke! Gre za dosežek, ki smo mu bili  po letu 2000 priča zgolj trikrat. Prvič v sezoni 2003/04, ko je novomeška Krka dobila vseh 18 tekem, drugič v sezoni 2015/16, ko Pomurke v 20 krogih niso oddale točke, in tretjič v letošnjem prvenstvu. Niz brez oddane točke bo šel v dvajsetletno zgodovino kluba, saj so Pomurke naslov potrdile brez ene same tujke v svoji zasedbi ter plečih doma vzgojenega kadra, ki ga vodi domača trenerka Nuša Ladinek.

Na zadnji ligaški preizkušnji sicer ni šlo brez težav. Eva Potočnik je obležala v postelji, Luano Zajmi pa je zaustavila alergijska reakcija. Poškodovana Sara Agrež je derbi spremljala s klopi za rezervistke, že v prvi minuti tekme pa je zelenico zapustila Neli Hofman, ki se je poškodovala na ogrevanju. Ptujčanko je zamenjala Nika Nemec, od prve minute pa je zaigrala tudi Albinca Čizmazija. Enajsterico je večji del tekme sestavljalo kar osem igralk, ki so zrasle v mladinskih kategorijah Pomurja.

Prve so zapretile Ljubljančanke, v peti minuti je domači obrambi pobegnila Ana Milović, a je prvi udarec z leve strani kazenskega prostora zaustavila Zala Meršnik, drugi poskus pa je blokirala Ines Sok. Pomurke so odgovorile v deveti minuti, a je diagonalni udarec Tjaše Tibaut zaustavila Božičeva. V 14. minuti je bila nevarna Kaja Korošec, ki se je po samostojni akciji preko celotnega igrišča znašla sama pred Božičevo, a ji je v zaključku akcije zmanjkalo nekaj moči. Na naslednjo priložnost je bilo potrebno čakati do 23. minute, ko je Tjaša Nemec po dolgi podaji Sare Makovec odigrala dvojno podajo s Špelo Kolbl, po strelu v bližnji kot pa je bila na pravem mestu Pia Božič.

Meršnikova na drugi strani igrišča ni imela težav z udarcem Zale Vindišar, ki je po prostem strelu Manje Benak poskušala z glavo, v 28. minuti pa so znova pretile Pomurke. Špela Kolbl je po prodoru v kazenski prostor že preigrala Manjo Benak, nato pa žogo poslala čez ljubljanska vrata. V 34. minuti pa šok. Domača zasedba je po ljubljanskem avtu pozabila na Zalo Vindišar, ki je žogo poslala pred vrata, okroglo usnje pa je preletelo Zalo Meršnik in končalo v mreži Pomurja. Gol Olimpije je v končnici prvega polčasa ogrozila Tjaša Tibaut, zadnja priložnost pred odmorom pa je pripadla gostjam. Strel Manje Rogan je končal v bloku, Mia Kalašić pa je po kotu zgrešila domača vrata.

Pomurke so v drugi polčas krenile odločene, da izid preobrnejo v svojo korist, v tretji minuti je s strelom z razdalje poskušala Špela Kolbl, še v isti minuti pa je po predložku Anje Prša z glavo udarila Tjaša Tibaut, vendar merila čez gol. Dobro minuto kasneje nova priložnost. Sara Makovec je prodrla po desni strani, po podaji Tjaše Nemec pa je bila Tibautova vnovič premalo zbrana pri zaključnem udarcu. Uvodni pritisk v drugem polčasu se je končal s strelom Špele Rozmarič, ki je po prostem strelu Anje Prša streljala z glavo, vendar ni resneje ogrozila Pie Božič.

V kazenskem prostoru Olimpije je bilo vroče v 62. minuti, ko je po predložku Tibautove udarila Špela Kolbl, Benakova pa je žogo izbila v kot. Minuto kasneje je Ljubljančanke pobožala sreča, Anja Prša je izvedla prosti strel z leve strani igrišča, žoga je odskočila pred Pio Božič, jo preletela, a končala tik nad prečnikom. V 71. minuti se je z odličnim prodorom izkazala Sara Makovec, z desne strani igrišča prodrla vse do vrat, preigrala kar tri ljubljanske igralke, nato pa žogo poslala v dobro postavljeno Božičevo. Napadi Pomurk so bili poplačani v 76. minuti tekme. Kaja Korošec je z dolgo podajo v ogenj poslala Špelo Kolbl, ki je pobegnila ljubljanski obrambi, bila hitrejša tudi ob Božičeva, nato pa z bližine zatresla mrežo Olimpije.

Po izenačenju so sledili še poskusi Makovčeve, Tibautove, Rozmaričeve in Kolblove, v 38. minuti pa smo videli tudi prvo priložnost Olimpije. Ana Milović se je znašal sama pred Zalo Meršnik, ki pa se je izkazala z odličnim posredovanjem. V 45. minuti, po predložku Barbare Kralj, je Pomurke rešil okvir gola, takoj zatem pa so gostiteljice izpeljale hiter protinapad. Akcijo je pričela Tjaša Nemec, Špela Pernek je z globinsko podajo zaposlila Kolblovo, ta je spet pobegnila obrambi, nato pa pred golom našla osamljeno Tjašo Tibaut, ki ni imela težav z zaključkom. Priložnost za izenačenje je kmalu zatem zapravila Mia Kalašić, tri točke pa so ostale doma.

Ob tem dobronameren nasvet pristojnim na Nogometni zvezi Slovenije, da za prihodnje derbije delegirajo izkušenejšo sodniško trojko. Ne glede na to, da je bilo prvenstvo že odločeno, velja spopad Pomurja in Olimpije za vroč derbi, ki mu sodniška ekipa ni bila kos. To nazorno kažeta situaciji iz 67. in 84. minute, ko bi morala Zala Vindišar prejeti drugi rumeni karton. Ob prekršku nad Saro Makovec je sodnica Mediha Durić v žepu že iskala karton rumene barve, a si tik pred zdajci premislila, še bolj sporna pa je poteza Vindišarjeve v končnici tekme. Igralka Olimpije je v situaciji brez žoge namerno odrinila Tjašo Nemec, le-ta pa je z glavo trčila v ograjo, sodniška piščalka pa je ostala nema. Na srečo se ni končalo z vidnejšimi posledicami, nešportna poteza Vindišarjeve pa ni pokvarila veselja Pomurk.

»Na začetku sezone smo si želele osvojiti naslov, proti koncu prvenstva smo si zastavile cilj sezono končati neporažene. Danes smo izpolnile oba cilja in občutki so izredno lepi,« je po zadnji tekmi državnega prvenstva dejala Nuša Ladinek, ki se je strinjala, da bi težko spisali lepši razplet dvoboja: »V tekmo smo šli precej oslabljeni, manjkale so štiri igralke prve ekipe. Pričakovala sem izenačeno srečanje. Če zdaj pogledam na potek tekem, bi težko spisali boljši scenarij, kot se je izteklo na koncu.«

Sezona še ni končana, zadnjemu dejanju bomo v četrtek priča v Celju. V knežjem mestu bo odigran pokalni finale s Krimom. »Do danes se s pokalnim finalom nismo ukvarjali, zdaj bomo misli usmerili na to tekmo. Vsekakor si želimo uspešno sezono zaključiti z zmago, zato v četrtek napovedujemo naskok na drugo krono sezone,« napoveduje Ladinekova, ki jo poleti čaka nov vrhunec, dokazovanje na mednarodnem odru: »Želim si, da sestavimo mlado in konkurenčno ekipo, ki jo želimo pripraviti do te mere, da se bomo lahko poleti enakovredno merili z vsakim nasprotnikom v kvalifikacijah za UEFA Ligo prvakinj.«

Veselja ni skrivala niti Anja Prša. »Pokal je končno tam, kjer mora biti. Tega sem zelo vesela, saj si je ta ekipa to zaslužila. Imamo mlado ekipo, z veliko potenciala. Če ostanemo skupaj, upam, da bomo nadaljevale v tem ritmu,« je, potem ko je kot prva dvignila pokal za naslov državnih prvakinj, dejala bočna branilka in ob tem dejala, da je bila tokratna zmaga še posebej sladka: »Tekma je bila napeta od prve do zadnje minute. V prvem polčasu nismo pokazale vsega, kar znamo, v drugem pa smo stopile na plin in dokazale, da si zaslužimo naslov. Lovoriko smo potrdile z zmago. Sladka zmaga, še posebej po preobratu v zadnjih minutah tekme.«

Tudi kapetanka Pomurk se je ob koncu ozrla na četrtkov finale in napovedala: »Naš cilj je zmaga in dvojna krona. Čaka nas zanimiva in močna tekma, ki bo privlačna tudi za gledalce. Verjamem, da bo zmaga naša.«

Tekst: PDo

Kontakt
Ženski nogometni klub POMURJE BELTINCI
Bratonci 18a
9231 Beltinci
info@znkpomurje.com

Branko GROS
Tel.: 041 751 542
E-mail: branko.gros@teleing.com
Socialna omrežja
Generalni sponzorji