PORAZ NA PRVI KVALIFIKACIJSKI PREIZKUŠNJI

2019-08-09
Kvalifikacijski turnir UEFA Lige prvakinj se ni pričel po željah Pomurk. Slovenske prvakinje so pred skoraj 600 gledalci izgubile z valižanskim Cardiffom, ki je do zmage prišel v 88. minuti, tekmo pa je zaznamovala poškodba Vite Žolek.

CARDIFF MET - POMURJE BELTINCI 1:0

Strelka: Clipston (88’)
Cardiff: Randall, Rienks, Finch, Richardson, Turner, Hancocks, Pinder (73' Long), Allen, Clipston, Schupbach, Llewellyn. Trenerka: Yzzy Taylor.
Pomurje: Gardijan, Žolek (70' T. Nemec), Korošec, Kolbl, Juršnik, Zajmi, Prša, Tibaut, Erac, Janković, Makovec. Trenerka: Nuša Ladinek.

Prve so zapretile Valižanke, ki so se osredotočale predvsem na hitre protinapade. Madison Schupbach je bila s hitrim korakom ena najnevarnejših adutinj Cardiffa, v 13. minuti pa je, potem ko je Ljiljana Gardijan slabo ocenila let žoge, zatresla levo vratnico. Gardijanova v 19. minuti ni imela težav s prostim strelom, v 26. minuti, po napaki Tjaše Tibaut, pa je poskus Naomi Clipston, ki je bila po globinski podaji hitrejša od slovenske obrambe, izbila v kot.

Pomurke so odgovorile tri minute kasneje, Tjaša Tibaut je z odličnim predložkom našla Luano Zajmi, ki je želela zaposliti Makovčevo, po odbitku pa je žogo poslala v naročje vratarke Estelle Randall. Na drugi strani igrišča se je v 33. minuti, po prostem strelu Schupbach, z izjemno obrambo izkazala Ljiljana Gardijan, zgolj minuto kasneje pa so Pomurke izpeljale hiter protinapad. Špela Kolbl je potegnila na polovico Valižank, obramba Cardiffa jo je sicer zaustavila s prekrškom, a je žoga končala pri Sari Makovec, ki se je znašla sama pred Randallovo, a je dvoboj iz oči v oči pripadel Valižanki. Cardiffu je pripadla zadnja priložnost prvega polčasa, le-ta pa se je končala s pravočasnim posredovanjem Gardijanove.

V drugem polčasu so bile prve nevarne gostiljice, protinapad Sare Makovec pa je prekinila ena od branilk. Gardijanova se je z novo obrambo izkazala v 50. minuti, ko se je pred njo znašla Schupbachova. Sledil je hiter odgovor Pomurk, Tjaša Tibaut je imela veliko prostora na desni strani igrišča, a je po strelu z levico zatresla zgolj prečnik. Šest minut zatem sta na desni strani igrišča kombinirali Sara Makovec in Špela Kolbl, po predložku slednje pa je akcijo zaključila Kim Juršnik, ki je žogo poslala čez gol. V 59. minuti je bila Gardijanova znova na preizkušnji, a je tudi tokrat dobila neposredni obračun s Schupbachovo.

V 62. minuti se je še drugič zatresel okvir valižanskih vrat. Anja Prša je izvedla prosti strel z leve strani, na bližnji vratnici je bila najvišja Kaja Korošec, tudi tokrat pa se je tresel zgolj prečnik. Sledile so minute brez pravih nevarnosti, morda prelomni trenutek tekme pa se je zgodil v 67. minuti. Vita Žolek je ob glasnem kriku obležala na tleh in s poškodovanim kolenom zelenico zapustila na nosilih. Mlada vezistka je odigrala prvo uradno tekmo po poškodbi križnih vezi, zaradi česar je izpustila celotno minulo sezono, resnost poškodbe pa za zdaj še ni znana.

Prizor v 67. minuti je umiril igro, ekipi sta potrebovali nekaj časa, da sta se znova osredotočili na igro, na prave priložnosti pa je bilo potrebno čakati vse do končnice. Tjaša Tibaut je v 80. minuti, po kotu Sare Makovec, žogo verjetno že videla v mreži, a se je z odlično parado izkazala Randallova. Nato pa nov šok in zadetek. Kaja Korošec je izgubila žogo na sredini igrišča, Schupbachova je okroglo usnje hitro spravila do Naomi Clipston, ki je bila spretnejša od Gardijanove. Cardiff je zadržal minimalno prednost in slavil veliko zmago.

“Pred tekmo smo veljale za favorita, tudi uvodne minute tekme so bile takšne, da je gol visel v zraku. Prepričana sem bila, da bomo zadele, saj smo imele tudi številčno podporo gledalcev. Verjela sem, da nas bodo ponesli do zmage, vendar sreča ni bila na naši strani,” dan po tekmi pravi Ljiljana Gardijan, ki je bila s številnimi posredovanji eno od najvidnejših imen dvoboja.

“Morale bi biti še kompaktnejše in nevarnejše za gol nasprotnic. Naša ekipa je zelo mlada, prav ta mladost in neizkušenost pa sta morda pripeljala do poraza,” poudarja izkušena vratarka in dodaja: “O svojih posredovanjih ne morem povedati nič posebnega, saj na koncu moji ekipi niso prinesle zmage.”

Čeprav je poraz pokvaril načrte Pomurk, cilji še niso splavali po vodi, možnosti za prvo mesto so še odprte, a slovenske prvakinje niso več odvisne zgolj od sebe. “Gremo od začetka, še vedno imamo možnosti. Imam bogate izkušnje s tekmami v kvalifikacijah UEFA Lige prvakinj, zato še vedno verjamem v napredovanje ekipe. Vse karte so še odprte, čudeži se dogajajo, to je nogomet,” sklene 30-letna vratarka.

Na otvoritveni tekmi turnirja so se zmage veselili v taboru škotskega Hiberniana. Zasedba iz Edinburgha je nadigrala gruzijski Nike, Škotinje pa so izkoristile tri priložnosti. V prvem polčasu je zadela Colette Cavanagh, v nadaljevanju tekme pa je zmago škotskih podprvakinj potrdila Jamie-Lee Napier.

Kvalifikacijski turnir se s tekmami drugega kroga nadaljuje jutri, ko bosta obe tekme odigrani v Beltincih. Ob 11. uri se bosta v otoškem spopadu udarila Cardiff in Hibernian, Pomurke pa bodo prvo zmago napadle ob 17. uri, ko bo nasproti stal Nike.

Avtor: PDo

Kontakt
Ženski nogometni klub POMURJE BELTINCI
Bratonci 18a
9231 Beltinci
info@znkpomurje.com

Branko GROS
Tel.: 041 751 542
E-mail: branko.gros@teleing.com
Socialna omrežja
Generalni sponzorji