Zgodovina

Preberite si začetke in celotno zgodovino našega kluba.

Kako se je začel ženski nogomet v Prekmurju? Leta 1999 sem bil trener članske ekipe tretjeligaške ekipe iz Odrancev. Vse naše treninge je obiskovalo kar nekaj deklet. Najpogumnejša med njimi je bila prav gotovo takrat 14-letna Urška Sabotin. Ali je hodila na treninge zaradi fantov, ali je imela res tako rada nogomet še danes ne vem. Dejstvo je, da je prav ona krivec, da se je začel igrati ženski nogomet v Odrancih. Po nekajtedenskih nagovarjanjih, da bi tudi dekleta rada trenirala, sem ji po enem našem treningu odvrnil: "Ko vas bo deset, bomo začeli s treningi". Na našem naslednjem treningu, me je pričakala Urška in mi povedala, da jih je že deset. Odranska dekleta so opravila prvi trening 4. novembra 1999. Na prvem treningu jih je bilo kar 12. Ker istočasno nisem mogel uskladiti treningov moške in ženske ekipe, sem k sodelovanju povabil Mitjo Goloba, ki je postal njihov trener. Že decembra 1999, po samo enem mesecu treningov, smo se s pomočjo gospe Vegič, takratne učiteljice telesne vzgoje na odranski osnovni šoli, prijavili na Pomursko prvenstvo osnovnih šol. Na tem tekmovanju se nismo uspeli uvrstiti v nadaljnje tekmovanje, je pa bilo izredno pomembno, saj se je naša ekipa okrepila s kar nekaj igralkami, ki so igrale za OŠ Beltinci.

Januarja 2000 smo se udeležili turnirja v Lendavi, kjer smo okrepljeni z igralkami iz Beltincev in Matejo Zver iz Bistrice nastopili s kar dvema ekipama. V konkurenci šestih ekip smo osvojili prvo in drugo mesto ter povabili k sodelovanju še Bernardo Puhan, Sonjo Gabor ter Katjo Kerec iz OŠ Bogojina.

Tako je februarja 2000 naša ekipa štela že več kot dvajset igralk. Z g. Brankom Grosom, predsednikom Lendavske medobčinske nogometne zveze sem se dogovoril, da bi dekleta odigrala spomladanski del prvenstva s fanti do dvanajst let. Odigrali smo sedem tekem, od katerih smo štiri zmagali in tri izgubili. Državno tekmovanje deklet do 14 let je bilo že v teku, v njega se nismo mogli vključiti, zato je NZS organizirala tekmovanje druge skupine, kjer smo nastopili z dvema ekipama. V tej skupini sta igrali ekipi ekipi Pohorja iz Ruš in ekipa Škal iz Velenja. Po dveh turnirjih v Mozirju in Rušah je naša ekipa brez poraza osvojila prvo mesto. Vsi ti rezultati so pripeljali do tega, da smo dobili novega sponzorja, gradbeni inženiring ATRIJ, gospa in gospod Kolarič pa bosta za vedno zapisana v zgodovino ŽNK Odranci, kakršna koli že bo. V zgodovino pa bo zapisan tudi Ivan Smodiš, ki je prevzel treniranje deklet od Mitje Goloba, ki zaradi službenih obveznosti ni mogel več sam voditi te ekipe. Da bi se nogomet v Odrancih populariziral, smo organizirali mednarodni turnir, katerega se je udeležila reprezentanca Slovenije do 14 let, ekipi iz Madžarske in naša ekipa.

To je bilo naših prvih osem mesecev delovanja, kateri so že dali slutiti, da ženski nogomet v Odrancih ni samo muha enodnevnica.

SEZONA 2000/2001

Za tekmovanje v tej sezoni smo se prijavili v treh kategorijah.

V tekmovanju ženskih mladinskih ekip, ki ga je razpisala Lendavska medobčinska nogometna zveza, smo se osemkrat pomerili z dekleti iz Lakoša in jih osemkrat visoko porazili. Dosegli smo prvo mesto in po končani sezoni je ekipa Lakoša razpadla. Za sodelovanje smo se zmenili z njihovimi tremi igralkami, vendar je bilo sodelovanje z dvema, Sabino Borovič in Patricijo Magdič, zelo kratko. Nekaj dlje časa je vztrajala Larisa Kraljič, ki je zaradi študija v Ljubljani odpovedala sodelovanje pred našimi prvimi nastopi v 1. SŽNL.

V tekmovanju dečkov do 12. let na področju Lendavske MNZ, je tekmovalo deset ekip. Naša ekipa deklet je zasedla 5. mesto.


Prvič smo nastopili na državnem prvenstvu deklet do 15. let. V konkurenci 12 ekip, razdeljenih na Vzhodno (6 ekip) in Zahodno skupino (6 ekip), smo na vzhodu osvojili prvo mesto in se skupaj z Mariborom uvrstili na finalni turnir. Organizacija tega turnirja je pripadla NK Odranci in po zmagi v polfinalu, smo se v finalu pomerili z Mariborom, ki je v polfinalu prav tako premagal svojega nasprotnika iz zahodne skupine. V tem napetem srečanju je imela ekipa Maribora več znanja in tudi sreče (2 :0), naše nogometašice pa so se morale zadovoljiti z naslovom podprvakinj, vendar so s svojimi nastopi prvič nase opozorile selektorja Slovenske reprezentance, g. Darka Krumpa.
V zimski ligi malega nogometa, ki jo je organizirala NZS, so se naša dekleta, stara okrog 15 let, prvič pomerila s članskimi ekipami iz 1. SŽNL. Čeprav smo igrali z Mariborom neodločeno, se nam ni uspelo uvrstiti v finale. Z ekipami Jarš, Ilirije in Pand smo se pomerili za uvrstitev od 5.-8. mesta in na koncu zasedli 7. mesto.

SEZONA 2001/2002


To je bila sezona, ki nam je prinesla prvi naslov državnih prvakinj. Osvojila so ga dekleta do 15 let, ki so skozi vso sezono igrale zelo dobro.

V tej sezoni smo nastopili tudi v mladinski konkurenci deklet, ki nam je prišla prav kot generalka pred nastopi naslednjo sezono v 1. SŽNL. Če smo bili mi boljši od Maribora pri dekletih do 15 let, je bil Maribor v mladinski konkurenci za nas premočan in je zasluženo osvojil 1. mesto in naslov Slovenskih mladinskih državnih prvakinj.

SEZONA 2002/2003


V tej sezoni so se naša dekleta prvič pomerila v 1.SŽNL. Že v jesenskem delu smo bili presenečeni, da smo lahko enakovredni ekipam v prvi ligi, za nameček pa dosežemo še dve zmagi in jesenski del končamo na 5. mestu. Vseskozi potekajo dogovori tudi o združitvi našega kluba in ŠD LEN iz Murske Sobote. Združitev se res zgodi februarja 2003, pred tem pa še ekipa deklet do 16 let, ki jo je zadnjič vodil trener Ivan Smodiš, osvoji zimsko ligo malega nogometa, ki se je s finalom končala v Ivančni Gorici. Ekipa ŠD LEN je na finalu zasedla 3.mesto.

Spomladanski del sezone prinese obilico sprememb. Po združitvi dveh ekip se novi upravni odbor odloči, da se preselimo na igrišče v Filovcih. V klub pripeljemo eno najboljših igralk v Sloveniji Anico Korpič in v prvenstvu dosežemo nekaj odmevnih rezultatov. Med drugim 2x premagamo Velesovo in Senožeti, 1x ekipo Škal in z državnimi prvakinjami, ekipo Krke, odigramo neodločeno, kar zadošča za končno 4. mesto v ligi. Dekleta do 16 let postanejo že drugič zapored državne prvakinje na finalnem turnirju v Zagorju, tokrat pod taktirko trenerja Andreja Musulina. S prvo sezono v 1. SŽNL smo bili izredno zadovoljni, naše dobre igre pa so vzbudile tudi interes sponzorjev, za nameček pa ob koncu sezone podpišemo pogodbo z JOMO, ki bo naslednjih pet let opremljala od glave do pete našo ekipo.

SEZONA 2003/2004


V tej sezoni smo s člansko ekipo osvojili 2. mesto v 1. SŽNL, dekleta do 16 let pa so bila najboljša v ligi in zasluženo osvojila naslov državnih prvakinj. Poleg mladinskega naslova se je selekcija U-16 izkazala tudi v Zimski ligi malega nogometa, kjer so prav tako osvojile naslov državnih prvakinj.

SEZONA 2004/2005

Po številnih okrepitvah članske ekipe smo v tej sezoni osvojili prvi članski naslov – članice so tako postale pokalne prvakinje Slovenije, v državnem prvenstvu in Zimski ligi malega nogometa pa so osvojile 2. mesto. Prav tako druge so bile tudi kadetinje v tekmovanju U-17.

SEZONA 2005/2006


Ta sezona bo v zgodovino ŽNK Pomurje vsekakor za vedno zapisana z zlatimi črkami, saj so naša dekleta prvič osvojila naslov državnih prvakinj, kar jim je omogočilo tudi nastop v kvalifikacijah za udeležbo v najprestižnejšem evropskem klubskem tekmovanju »Woman's Cup-u«. Poleg državnega naslova so članice v tej sezoni postale še pokalne podprvakinje Slovenije. Uspehe članske ekipe pa sta z 2. mestom dopolnili še ekipi U-16 in U-12.

SEZONA 2006/2007


Po najuspešnejši sezoni v zgodovini kluba se je v tej sezoni članicam ubranitev naslova državnih prvakinj žal za las izmuznila iz rok in so tako na koncu prvenstva pristale na 2. mestu. Kljub spodrsljaju v prvenstvu pa so članice zmagale v pokalnem tekmovanju in tako klubu še drugič prinesle naslov pokalnih prvakinj Slovenije. Prav tako so na 2. mestu končale prvenstvo tudi kadetinje. So pa vse selekcije (U-12, U-16 in članska) osvojile naslove državnih prvakinj v Zimski ligi malega nogometa, kar do sedaj ni uspelo še nobeni ekipi v Sloveniji. Dobro in načrtno delo z mladimi pa se je obrestovalo v državnem tekmovanju selekcij U-12, kjer so naši mladi upi pometli s konkurenco in zasedli 1. mesto.

SEZONA 2007/2008


V tej sezoni so kadetinje U-17 po napetem boju za naslov ugnale tekmice iz Novega Mesta in zasluženo osvojile naslov najboljših v državi.
Članska ekipa pa je v prvenstvu znova zaostala za ŽNK Krka in osvojila 2. mesto, prav tako 2. mesto pa so osvojile tudi v pokalnem tekmovanju.
Posebno priznanje vsem v klubu pa je pomenilo vabilo na enega največjih turnirjev v ženskem nogometu v Evropi, ki je dokazalo, da so dobri rezultati ekipe odmevali tudi izven meja Slovenije. Tako so se naše nogometašice udeležile mednarodnega turnirja v Mentonu na Azurni obali, kjer so prikazale dobro igro in na koncu osvojile 5. mesto v močni konkurenci ekip iz celega sveta.

SEZONA 2008/2009

V sezoni 2008/09 sta se 2 mladi talentirani igralki – Mateja Zver in Alena Milkovič, odločili, da se bosta kot posojeni igralki preizkusili v tujini, točneje na Islandiji. To je vsekakor pomenilo veliko priznanje, tako za njiju, kot tudi za vse ostale v klubu, saj je šlo za dokaz, da se dela kakovostno in, da so igralke našega kluba lahko konkurenčne tudi v močnejših evropskih ligah. Se je pa odsotnost teh igralk poznala na domačih igriščih, svoje pa so prispevale tudi poškodbe. Tako je članska ekipa na koncu osvojila 3. mesto v 1. SŽNL. Uspešneje pa so članice nastopile v pokalnem tekmovanju, kjer so, po všečni in borbeni igri, klonile šele v finalu in tako osvojile naslov pokalnih podprvakinj Slovenije. V Zimski ligi malega nogometa so osvojile 3. mesto.

Prav tako pa se je, že drugič zapored, članska ekipa udeležila mednarodnega turnirja v Mentonu v Franciji in še enkrat z odličnimi igrami dostojno predstavljala slovenski ženski nogomet.

Zgodovinska časovnica ŽNK Pomurje Beltinci

1999 - Štefan Kozic je 4. novembra 1999, po pobudi Urške Sabotin, na prvem treningu v Odrancih pozdravil 12 deklet.

2000 - Klub je v drugem delu sezone 1999/2000 odigral prve tekmovalne preizkušnje. Ekipa je sodelovala v tekmovanju MNZ Lendava za fante do 12 let, na državni ravni pa je v kategoriji deklet do 14 let osvojila turnirja v Mozirju in Rušah.

2001 - Ekipa do 15 let je gostila finalni turnir in osvojila naslov državnih podprvakinj.

2002 - Selekcija do 15 let je poskrbela za zgodovinski, prvi naslov državnih prvakinj. Klub je prvič nastopil tudi v mladinskem državnem prvenstvu in osvojil drugo mesto.

2003 - Sezona 2002/03 je prinesla prvi nastop v članskem državnem prvenstvu, naše moštvo pa je na krilih ene najboljših slovenskih nogometašic Anice Korpič osvojilo četrto mesto. Ekipa DU16 je bila najboljša v državi. Februarja je prišlo do združitve kluba s ŠD Len iz Murske Sobote in selitve v Filovce.

2004 - Ekipa do 16 let je osvojila naslov državnih prvakinj, članice so bile druge.

2005 - Prva članska lovorika. Pomurkam je pripadel pokalni naslov.

2006 - Člansko moštvo je osvojilo prvi naslov državnih prvakinj in si zagotovilo nastop v kvalifikacijah lige prvakinj. Pomurke so v konkurenci belgijskega Rapida, srbskega Mašinca in estonskega Pärnuja s tremi točkami zasedle tretje mesto.

2008 - Prva prestopa v tujino. Mateja Zver in Alena Milković sta se odločili preizkusiti na Islandiji. Klub je bil prvič povabljen na enega največjih ženskih turnirjev v francoskem Mentonu. Pomurke so v mednarodni konkurenci osvojile peto mesto.

2010 - Vodenje članske ekipe je novembra 2010 prevzel Bojan Jančar, trener z največjimi uspehi v klubski zgodovini.

2012 - Članska ekipa je po drugem naslov državnih prvakinj gostila kvalifikacije lige prvakinj in po porazu z Zürichom ugnala litovsko Gintro in turški Atasehir.

2013 - Pomurke so po drugem zaporednem naslovu spet gostile kvalifikacijski turnir lige prvakinj ter po dveh zmagah le za točko zgrešile preboj med 32 najboljših ekip.

2014 - Največji uspeh v zgodovini kluba. Ekipa si je v Črni gori zagotovila nastop v ligi prvakinj. V šestnajstini finala je bil boljši italijanski Torres.

2016 - Članska ekipa je še petič zapored osvojila državno prvenstvo.

2017 - Za popolno prevlado je zmanjkal le državni naslov članic. Ekipe do 13, 15 in 17 let so bile najboljše v državi, članskemu moštvu je pripadla pokalna lovorika.

2018 - Kadetska ekipa je postala državni prvak in dobila mednarodni turnir Agram v Zagrebu, članice so pokalnemu naslovu dodale drugo mesto v prvenstvu.

2019 - Članska ekipa je še šestič osvojila državno prvenstvo brez izgubljene tekme v prvenstvu, postala pokalni prvak in si zagotovila nastop v kvalifikacijah lige prvakinj in gostila kvalifikacije ženske lige prvakinj.